Statické a dynamické

Publikováno 22.11.2022 14:54 Odbočka Kyjov


Obrázek

A právě tyto lupy byly předmětem prezentace firmy Spektra, jehož pracovník nás s nimi seznámil a které  budou k dispozici na našem pracovišti ke zkvalitnění sociálních služeb. Prostředky na pořízení nejen těchto lup získala SONS ČR prostřednictvím dotace z programu IROP (integrovaný regionální operační program) Ministerstva pro místní rozvoj ČR, financovaného z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR).

Byla nám představena stolní kamerová lupa s monitorem velikosti 24 palců. Předlohu, kterou chceme prozkoumat, položíme na stolek. kterým lze lehce pohybovat do všech stran a její text snímá kamera přímo na monitor. Lupa nám zajišťuje zvětšení předlohy až 75x, dále má 16 možností barevného režimu zobrazení předlohy, či nastavení vodící linie pro lepší orientaci v textu. Pokud ani tato nastavení uživateli nepřináší úlevu namáhavého zraku, stačí se přepnout do režimu čtení, který text předlohy rozpozná a přečte jej. Použití je mnohostranné, ale pouze v interiéru.

Lupy, které lze využít v terénu nám byly taktéž předvedeny. Tyto lupy, tzv. kapesní jsou lehké a lze je využít v obchodech na přečtení cenovek, jízdního řádu. Zvětšit předložený text lze až 24x, velikost podsvíceného displeje 5 až 10 palců a lupou se po předloze posouvá. Nechybí  ani zde barevné režimy a také funkce zmrazení, která slouží k uchování obrazu, který si pak lze zvětšit či na delší dobu uchovat.

 

 


Obrázky