Soutěž ve čtení a psaní Braillova bodového písma

Publikováno 06.06.2022 12:36 Odbočka Šumperk


Obrázek

Soutěž ve čtení a psaní Braillova bodového písma

 

Ve středu 11. května proběhla krajská soutěž ve čtení a psaní Braillova bodového písma v Olomouci, kde tohoto klání ujala olomoucká odbočka SONS ve spolupráci s Tyfloservisem. Celkem bylo přihlášeno osm soutěžících, ale nakonec soutěžilo pouze pět a z naší odbočky tři: Michal Raclavský, Miloslava Sedláčková a Petra Voglová.

Všichni naši soutěžící se zúčastnili disciplín ve čtení Braillova písma a ve psaní na braillském Pichtově psacím stroji. Miluška Sedláčková navíc i ve psaní na tabulce a Michal Raclavský se zúčastnil všech čtyř soutěžních kategorií, včetně psaní na počítačové klávesnici.

Celkovou vítězkou se stala Romana Hladišová z Olomouce, pomyslnou „stříbrnou medaili“ získal Michal Raclavský a „bronzovou“ Petra Voglová. Michal Raclavský obdržel 1. místo ve čtení Braillova písma, a to v kategorii A: zrakově postižená osoba, která prošla výukou Braillova písma na 1. stupni ZŠ. Dále se umístil na 2. místě v psaní na mechanickém Pichtově psacím stroji a taktéž na 2. místě v psaní na počítačové klávesnici. Srdečně našemu vítězi gratulujeme!

Atmosféra na soutěži byla velmi příjemná, všichni soutěžící se snažili dosáhnout maximálních výkonů a za to byli odměněni diplomem a drobnými cenami. Taktéž se sešli dva vodící psi, přičemž ten Petřinin Frisbee se postaral o největší zážitek celé výpravy: nechtěl nastupovat a vystupovat z vlaku (Soňa ho táhla zepředu a Renata tlačila zezadu). Frisbee se velmi bál, nakonec to zvládl a zasloužil si odměnu. Miloslava Sedláčková měla hezký podnět, že je zapotřebí Braillovo písmo připomínat a propagovat, neboť je gramotností nevidomých. Také se do budoucna zvažovala alternativa sobotních termínů, protože někteří z nevidomých jsou v zaměstnání. Zároveň by bylo žádoucí, aby se příště přihlásilo více soutěžících, jelikož nejde o výsledky, ale ukázat, že Braillovo písmo je univerzálním komunikačním prostředkem nevidomých.


Obrázky