Slovo na úvod nového roku

Publikováno 02.01.2023 13:52 Odbočka Šumperk


Obrázek

SLOVO NA ÚVOD NOVÉHO ROKU

 

 

Vážení členové a příznivci naší odbočky,

 

dovolte mi, abych Vám i Vašim blízkým, popřála hodně štěstí, zdraví a pohody po celý rok 2023.

Rok 2022 je nenávratně pryč. Stejně jako všechny roky předchozí, i tento nám přinesl spoustu nového, spoustu dobrého a bohužel i spoustu nečekaných událostí, které nám zkomplikovaly činnost.

K těm obtížným okolnostem určitě patřil a bohužel stále patří růst cen veškerých komodit. Bohužel i my se musíme zamýšlet nad tím, kde můžeme ušetřit. Pro snížení spotřeby elektřiny se nám podařilo zajistit finance pro výměnu svítidel v našich prostorách; budeme muset lépe regulovat topení. Budeme nuceni si ověřit, komu posíláme Zvoneček poštou, zda má opravdu zájem o tento formát – cena balíku papíru se z 86,- Kč zdražila na 160,- Kč za balík, cena toneru stoupla, cena pronájmu sálu v Domě kultury se zvýšila; zvýšily se ceny kurzů – angličtiny, keramiky, muzikoterapie, cvičení, bowlingu,   … Navíc netušíme, jak dopadnou žádosti o dotace a granty v roce 2023 a tedy nevíme, co si budeme moci finančně dovolit.

Abychom neviděli svět jen tak černě, je také třeba říci, že v uplynulém roce jsme se potkávali na vydařených aktivitách, jako například cyklopobytu na Vysočině, rekondici v Luhačovicích, společenském večeru, setkání na myslivně v Bludově, exkurzích, výletech, znovu se obnovila angličtina, povedla se sbírka Bílá pastelka, byly pěkné koncerty ….

Věřím, že jste těch uplynulých 365 dní prožívali smysluplně a naplno a doufám, že vám k tomu napomohla třeba jen z části naše odbočka. O to se snaží náš pracovní tým, který se rozrostl o nového kolegu a novou kolegyni. Přeji jim, aby se jim práce u nás líbila a do naší činnosti vnesli nové nápady, aktivity a vy se s nimi rádi potkávali.

Zajištění programu a fungování odbočky není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Kromě finančních prostředků je zapotřebí pomoci Vás - členů, uživatelů služeb, dobrovolníků a v neposlední řadě členů oblastní rady. Proto mne velmi těší, když se mezi vámi najdou tací, co rádi přiloží ruku k dílu. Dovolte mi, abych Vám všem poděkovala za ochotu pomáhat dle Vašich možností.

Odbočka může svou činnost poskytovat v stávajícím rozsahu také díky sponzorům a dárcům, ke kterým patří obce, města, nadace, firmy, společnosti a soukromé osoby. Někdo má možnost přispět darem finančním, někdo darem věcným. Získané prostředky nám pomohly při zajištění rekondičních pobytů, zážitkových programů, společenského večera, klubů, kroužků, výletů a spoustu dalších aktivit. Ať už naši odbočku podpoříte jakýmkoli způsobem, vždy si takové podpory vážíme - i maličkost může vést ke změně k lepšímu a udělat radost. 

Za finanční podporu děkuji jménem oblastní odbočky Šumperk městu  Mohelnice, Šumperk, Zábřeh a Hanušovice; obcím Libina, Rapotín, Bludov, Postřelmov. Dále naše díky patří nadaci Zlatá Andělka, firmě SHM, s.r.o., firmě Dormer Pramet s.r.o,, JUDr. Kudrnové, firmě UVAX s.r.o. a SIEMENS ElEKTROMOTRY Mohelnice a mnoha dalším firmám i jednotlivcům, kteří nám přispěli.

Poděkování si zaslouží také všichni, kteří přispěli na sbírku Bílá pastelka a samozřejmě i ti, kteří se do sbírky aktivně zapojili a na ulicích prodávali pastelky – symbol světa nevidomých.

Tímto všem, co v roce 2022 sponzorsky odbočku podpořili, děkuji a věřím, že i v tomto roce bude naše vzájemná spolupráce pokračovat a společně se budeme podílet na vytváření dobrého zázemí pro naše členy, i uživatele služeb.   

 

A co nás v roce 2023 čeká?

Snad nás čekají 2 pobyty, na které musíme do konce ledna zajistit nebo alespoň zamluvit možné ubytování a pak se také pokusit zajistit finanční prostředky, aby pobyty byly dostupné pro většinu z Vás.

Také po roce proběhne taneční zábava – tentokrát aprílová a určitě se potkáme na opékání selátka (nebo něčeho podobného), které v roce 2023 bude opět v Bludově.

Dále by to měl být 3denní výlet do Prahy v 2. polovině května, těšit se můžete např. na chutě a vůně vietnamské tržnice SAPA.

Čeká nás spousta zajímavých aktivit, které budeme připravovat společně s oblastní radou

A určitě nás čeká spousta setkání, ať již osobních, telefonických, v on-line prostředí, na které se těšíme na odbočce v Šumperku. 

 

Bc. Renata Jandrtová, předsedkyně šumperské odbočky SONS