Slavnosti Hořických trubiček

Publikováno 10.09.2019 13:01 Odbočka Jičín


Obrázek

     Léto nám skončilo a přišlo září. Období, kdy slunce začíná svítit unaveně. Nás však čekala už devátá propagace odbočky a přiblížení života nevidomých a slabozrakých. V plánu byla oslava Hořických trubiček na náměstí Jiřího z Poděbrad v Hořicích. Doufali jsme v krásné babí léto, protože tato slavnost láká známou sladkostí mnoho návštěvníků. Slunečný den se nakonec nedostavil a celý den provázely mraky a drobný déšť. I tak na akci zavítalo mnoho návštěvníků a jen co jsme po deváté hodině připoutali řetězem pokladničku psa, putoval do jejích útrob první finanční dar od kolemjdoucího.

     Lidé byli nedočkaví a my se rychle snažili vybalit pomůcky a hry pro děti. Do dvanácti hodin jsme se nemohli ani na chvilinku zastavit a na našem stánku se střídaly skupinky dospělých a dětí. Největším hitem mezi dětmi byli opět reliéfní obrázky, které mohly poslepu hmatem hádat a také zvukové a hmatové pexeso, což zaujalo ty nejmenší. Dospělí i děti poslouchali o vzniku Braillova písma a obdivovali nevidomého, mladého génia, který, jako mnoho jiných geniu, čelil odmítnutí. Poledne bylo klidnější a my se posilnili na další nával návštěvníků, který se okolo druhé hodiny opět dostavil. Došlo i na rady rodičům dětí a příbuzných postižených oční vadou. Bříško našeho psího plyšového hlídače pokladničky se plnilo hotovostí a odpoledne nám rychle uteklo. Velmi nás potěšilo, kolik lidí už má v podvědomí naši Bílou pastelku, stálost zasílání DMS – byli jsme přítomni i zaslání v přímém přenosu.

    Naše účast na této akci se opravdu vydařila, tak jako minulý rok. Těšíme se za rok na viděnou a budeme si přát příznivější počasí v tento den.


Obrázky

Stánek SONS ČR, z. s. Jičín Stánek SONS ČR, z. s. Jičín
Hadání reliéfních obrázků hmatem Hadání reliéfních obrázků hmatem
Podpis po slepu Podpis po slepu
Poznávání tvaru hmatem - Pexeso pro nevidomé děti Poznávání tvaru hmatem - Pexeso pro nevidomé děti
Chůze s bílou holí Chůze s bílou holí
Poznávání tvaru hmatem - Pexeso pro nevidomé děti Poznávání tvaru hmatem - Pexeso pro nevidomé děti
Stánek SONS ČR, z. s. Jičín Stánek SONS ČR, z. s. Jičín
Posílání DMS Posílání DMS