Sbírka Bílá pastelka 2020

Publikováno 01.10.2020 11:11 Odbočka Šumperk


Obrázek
Začíná: 12.10.2020
Končí: 14.10.2020
Kde:

 

 

 

 

 

 

 

Sbírka Bílá pastelka 2020

 

Ve dnech 12. – 14. října 2020 proběhnou sbírkové dny 21. ročníku celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka.
V tyto dny je možné v ulicích více než dvou set českých, moravských a slezských měst potkat dobrovolníky v bílých tričkách s logem sbírky a zapečetěnou kasičkou, prodávající symbol sbírky - bílou pastelku. Do sbírky je možné přispět hotovostí či bezhotovostním převodem pomocí QR kódů umístěných na kasičkách.
Samotná pastelka připomíná svou barvou bílou hůl a život zrakově postižených. Symbolizuje odvahu překonávat překážky spojené se ztrátou zraku.
Sbírku pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých a jí založené organizace Tyfloservis, o.p.s. a krajská TyfloCentra. Výtěžek sbírky je určen na speciální služby pro nevidomé a slabozraké, které tito lidé jinde jen těžko hledají nebo nenajdou vůbec.
Některou z našich organizací najdete téměř ve všech okresních městech. Celá škála našich činností – sociální služby, nácvik chůze s bílou holí, nácvik každodenních dovedností (např. úklid, vaření), výuka čtení a psaní Braillova písma, výuka obsluhy speciálních počítačových programů, výcvik vodicích psů pro nevidomé, organizování volnočasových aktivit zrakově postižených, vydávání časopisů ve zvukové podobě a slepeckém písmu atd. – do značné míry závisí na každoročním úspěchu naší sbírky.
V roce 2019 nám se sbírkou pomohlo 2 638 dobrovolníků, především z řad studentů a zaměstnanců výše uvedených organizací, kteří do svých kasiček vybrali částku 3.213.371 Kč.
Budeme velmi rádi, pokud nás – i přes složitost dnešní doby – podpoříte a umožníte nám tak pomáhat zrakově postiženým, kteří jsou nejen našimi klienty, členy našeho spolku, ale zároveň tvoří většinu našich zaměstnanců.
 
Více informací na www.bilapastelka.cz.
 
 


Obrázky