SONS Šumperk opět v Mohelnici

Publikováno 04.10.2017 13:18 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

SONS ŠUMPERK OPĚT V MOHELNICI

 

Poslední zářijovou středu jsme opět zamířili do Mohelnického kulturního centra, abychom předali informace o našem poslání a o životě zrakově postižených spoluobčanů. Letos jsme pro žáky základních a mateřských škol i návštěvníky z veřejnosti připravili akci pod názvem „Když vás vedou smysly“, která měla za úkol seznámit vás s vnímáním světa bez jednoho z nejdůležitějších smyslů – bez zraku.

Po přivítání a uvedení do života nevidomého a slabozrakého člověka si všichni přítomní vyzkoušeli zážitkové aktivity, které umožnili na krátkou chvíli nahlédnout do záludného světa chutí, vůní a zvuků. Se zavřenýma očima či s klapkami na očích si vyzkoušeli běžné každodenní činnosti, jako jsou např. nalévání tekutin, třídění oblečení, chůze po chodníku a mazání rohlíku, a to vše s nepostradatelnými pomůckami. Chodilo se s bílou holí, pomocí hmatu se rozeznávaly peníze, idikátor hladiny bránil v přelití vody a se zapojením sluchu se hrály zajímavé hry – aplikovaný stolní tenis pro nevidomé (showdown), zvuková střelba, pexeso, Člověče, nezlob se a další. Ti nejodvážnější z odvážných si prošli tajemnou stezku se zvuky zvířat a nástrahami a na vlastní kůži zažili, jaké to je pohybovat se v naprosté tmě.

Život lidí s těžkým zrakovým onemocněním nemusí znamenat konec krásným zážitkům a nemusí přinášet jen samá úskalí a těžké chvíle. Přesvědčit se o tom můžete na akcích, které naše odbočka SONS ČR, z. s., připravuje.

Zážitková akce „Když vás vedou smysly“ proběhla ve spolupráci s Mohelnickým kulturním centrem a za podpory města Mohelnice.

 

Libuše Skálová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Obrázky

01 01
02 02
03 03