SETKÁNÍ S PRAVÝMI HANÁKY

Publikováno 04.04.2017 12:45 Odbočka Olomouc


Setkání s Hanáky

V rámci pravidelného čtvrtečního Klubu setkávání bylo na 30. března 2017 naplánováno setkání s Hanáky. A tak se také stalo.

Přišli mezi nás dva pánové a jedna dáma, kteří dodnes hanáčtinou plynule hovoří a uctívají hanácké tradice. Všichni 3 rovněž působí
v hanáckém souboru Cholinka, o kterém nám také povídali.

Paní Hana nám ukazovala a popisovala hanácký kroj, který je opravdu krásný a málokdo ho zná. Mluvila o celkové historii a změnách vzhledu hanáckých krojů, o náročnosti výroby, cenové relaci aj. Pánové pak připojili další vyprávění související s oblasti Hané a hanáčtinou jako takovou a dokonce zazněly i tóny hanáckých písniček, které si i naši členové rádi zazpívali. Nechyběla ani ochutnávka pravých hanáckých koláčků.

Jelikož žijeme na Hané, je nám toto téma velmi blízké a můžeme říci, že je to jakási srdeční záležitost. Mnoho členů se už dlouho na toto pravidelné setkání těší a opakovaně se vrací. Všichni přítomní si akci opět pochvalovali. Po celou dobu trvání akce panovala přátelská a milá atmosféra. Ani vyhrazený čas nám málem nestačil.

Našim hostům děkujeme a těšíme se na další brzké setkání.

 

Ing. Hana Pavlišová a pracovníci Oblastní odbočky SONS Olomouc.

 


Obrázky