Říjnové tvoření

Publikováno 29.10.2023 14:19 Odbočka Kyjov


Obrázek

Začátkem měsíce jsme recyklovali.
Recyklace, neboli proces zpracování odpadu k jeho dalšímu využití nám není cizí. Běžně se recykluje ve výrobním procesu, ale využití našel i ve tvořivé činnosti v naší výtvarné dílně. Každý se ve své domácnosti setkává s nápojovými obaly, tzv. tetrapaky. Nakupujeme v nich mléko, džusy, mléčné nápoje a tyto všechny nemusí skončit v kontejneru s oranžovou nálepkou. Dají se využít k výrobě různých krabiček s rozmanitým využitím. Tím, že jejich vnitřní strana je z nepropustné folie či termoplastu, najdou prima využití jako obaly malých květináčků, nebo stojánky na propisky, štětce dekorativní kosmetiky a další a další. Aby byly pohledné, je třeba je hezky dekorovat. Technik je mnoho a my se zaměřili pouze na jednu.
Nejdříve je nutné obaly vymýt, odříznout vrchní část a horní lesklou, potištěnou vrstvu sloupnout. Dostanete „holátko“ se kterým pracujeme dále. To řádně promačkáme, aby obal změknul a jeho horní část se dala lehce, 2x ohnout. Natřít krycí barvou, po zaschnutí začneme dekorovat. Pro zrakově postižené se nejlépe osvědčilo tečkování.

Koncem měsíce jsme se připravovali na Halloween.
Mnoho lidí se domnívá, že Halloween je ryze americký výmysl, ale není tomu tak. Kořeny Halloweenu, tak jak jej známe ze zámořských filmů, sahají do Evropy. Zvyk si s sebou za oceán přivezli irští migranti, kteří jej udržovali z dob dávno minulých, protože první zmínky o výrobě strašidelných masek ze zeleniny a oslavy památky zemřelých pocházejí od Keltů.
A proč se vlastně dýně dlabou, víte to? Zvyk dlabání dýní v souvislosti s Halloweenem má původ v irské legendě o darebákovi Jackovi. Za svého života Jack velmi hřešil a podvedl i samotného ďábla. Když zemřel, odmítli ho v nebi i v pekle, proto v podobě vydlabané dýně bloudí po Zemi a svíčkou si svítí na cestu.


Obrázky