Rekondiční pobyt v Poděbradech

Publikováno 20.10.2020 17:44 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

 

Rekondiční pobyt v Poděbradech

 

I navzdory nejisté době a velmi omezených finančních prostředků se nám podařilo vyjet do Poděbrad na rekondičně rehabilitační pobyt. Ten nám začal v neděli 13. září a skončil o týden později. Poděbrady nás okouzlují pokaždé, když sem vyrazíme, a letos tomu bylo již počtvrté. Většina z 26 účastníků tedy může říct, že toto krásné místo už znají jako své boty. Nově se v naší povinné výbavě – kromě bílých holí – objevila také rouška. Jsme přeci zákona dbalí občané. Přítomnost roušek nás ale neodradila od toho, abychom podnikali nejrůznější činnosti.

Věnovali jsme se společným aktivitám, jako jsou například poznávací procházky městem nebo lázeňským parkem, jízda vláčkem na soutok Labe s Cidlinou, společné trávení večerů a také nesměl chybět výlet po regionu, tentokrát na zámek v Loučni. Přišlo na řadu i cvičení v bazénu, nácvik dechových technik v solné jeskyni a ukázka chůze s bílou holí v praxi. K povídání o důležitosti této pomůcky jsme využili krásné prostředí poděbradského parku.

A když to všechno shrneme, musíme uznat, že se vše vydařilo nad očekávání dobře – počasí jak na objednávku, přístup zaměstnanců hotelu a tamějších zařízení bez chyb a vzájemná komunikace mezi námi všemi také obstála. Kdo nás zná, ví, že se vždy domluvíme. Takže za pracovníky odbočky na 1-. A jak pobyt hodnotí účastníci?

 

 

Poděkování od Františka Vyhnálka

Byl jsem účastníkem ozdravného rekondičního pobytu v Poděbradech v týdnu od 13. do 20. září 2020s organizací SONS ČR, z.s., odbočky Šumperk, kde jsem dlouholetým členem. Musím říci, že pobyt jsem si jako vždy užil - prostředí města, hotelu, lázní, ale i poděbradských občanů, turistů i dalších účastníků pobytu. A nakonec i dobrá ochota a vstřícnost zaměstnanců lázní a hotelu, ve kterém jsme byli ubytováni.

S amozřejmě i můj kamarád, který mne dělal doprovod. Tak i jemu, Janu Balcárkovi ze Šternberka, moc a moc děkuji. Je to člověk na svém místě a do nepohody. A klobouk dolů před p. Renatou Jandrtovou a Alenou Rosakovou, které měly vše na starosti. Vše v této nelehké době zvládly, jak se patří. Vymyslely tento pobyt, ale i aktivity jako procvičování chůze s bílou holí, cvičení jemné motoriky, cvičení v bazénu a také procházky do okolí a tak různě. Já jsem byl velice spokojen ý a myslím si, že i ostatní. Už teď se těším na další šumpersko sonsácký pobyt.

Vážím si našeho vedení pobytu. Díky za vše.

 

-František Vyhnálek-

 

 

Náš první rekondiční pobyt ...

 

Z ačal zpožděním vlaku ČD v Zábřehu na Moravě. Byl to první a poslední zádrhel naší cesty. Díky ochotným rukám našich vedoucích, paní Renatky a Alenky, jsme stihli přestup v Kolíně a tím byl naplněn původní plán cesty.

 Poděbrady nás vítaly sluncem a hudbou na kolonádě. Hotel Libuše, místo našeho pobytu, má velmi výhodnou polohu. Na všechny strany je blízko, procedury, park, historické jádro, obchody atd. S ubytováním, stravováním, i procedurami jsme my dvě byly spokojeny i přesto, že jsme stále musely mít roušky v pohotovosti.  Každé ráno, nebo večer, jsme byli všichni seznámeni s programem na další volný čas. Byly to dechová cvičení, cvičení s relaxačními míčky, nácvik chůze s bílou holí včetně přednášky o druzích pomůcek pro nevidomé. To perfektně provedla Libuška Skálová. Dále to byly vycházky do okolí, nádvoří zámku, do krásného parku s fontánami a to ve dne i po setmění. Také výlet vláčkem po městě a k soutoku Labe s Cidlinou se nám velmi líbil.

 Čas rychle utíkal a blížil se den odjezdu, ale ještě před tím bylo závěrečné hodnocení pobytu a soutěž o nejlépe vyzdobenou roušku. Na samý závěr  pro nás byl připraven výlet na zámek Loučeň s komentovanou prohlídkou. Mnohé předměty z mobiliáře zámku jsme mohly poznat hmatem. Odjezd ze zámku byl předzvěstí našeho definitivního odjezdu domů. Cestu jsme opět všichni zvládli, díky našim obětavým vedoucím, paní Renatě a Aleně, kterým děkujeme za pomoc a výbornou organizaci celého pobytu. K dobré náladě přispěly také naše milé kolegyně u stolu, Markéta a Mirka.

Těšíme se na setkávání při dalších akcích našeho  SONSu.

 

             Božena Augustínová a Bohuslava Šťavíková


Obrázky