Rekondiční pobyt s dvoukoly v Brandýse nad Orlicí

Publikováno 18.09.2019 14:44 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

 

REKONDIČNÍ POBYT S DVOUKOLY V BRANDÝSE NAD ORLICÍ

 

 

Už se stalo jakousi tradicí, že začátkem prázdnin organizuje šumperská odbočka SONS ve spolupráci a za finanční podpory města Šumperk pro své sportovně aktivní členy, týdenní rekondiční pobyt na kolech.

 

A kampak se naše 20 členná skupina složená ze zrakově hendikepovaných členů a jejich doprovodů – řidičů tandemů vydala poznávat krasy naší vlasti letos? Zamířili jsme si to do Pardubického kraje, konkrétně do města Brandýs nad Orlicí. Zázemí týdenního pobytu poskytoval všem natěšeným rekreačním sportovcům nově zrekonstruovaný Penzion Mitkov. Zmíněný penzion se nachází v krásné přírodě na břehu Tiché Orlice v prostředí bývalého mlýna na cyklostezce mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí.

Nevýhodou pro některé ubytované zpočátku bylo to, že oblíbená cyklostezka a tudíž i Penzion Mitkov se nachází vedle vlakové tratě hlavního spojení na Prahu. Zvuky, které doprovází projíždějící vlaky v nočních hodinách, se pro mnohé z nás ze začátku stali noční můrou, která ale s přibývajícími dny a najetými km sama odezněla J.

 

Penzionem vládla profesionalita, paní majitelka byla velmi vstřícná s příjemným vystupováním a nám se dostávalo domácího pohodlí. Každé ráno na nás čekala bohatá snídaně, při které si každý z nás přišel na své, a večer jsme se mohli těšit na domácí večeře, „jako ..OD MAMINKY“.

Dostatečně občerstveni jsme se vydávali na plánované denní cyklovyjížďky.

 

 

Za krátkou dobu i přes nepříznivé počasí, které vládlo celou českou republikou, jsme poznávali kouzelná místa tohoto regionu a obohacovali se novými zážitky.

 

Ráda bych se s Vámi podělila o svůj první zážitek, který mě doprovázel po celou dobu ježdění. Patřila jsem totiž k jedné ze dvou osádek, která měla tandemové kolo přestavěné díky finanční podpoře firmy SHM s.r.o. na elektro kolo. ,,To vám byla jízda“. S mým tandemovým parťákem – řidičem, nám to náramně svištělo, na pohodu bez velkého zadýchání jsme vyšlápli kdejaký kopec.

Byla to prostě paráda a zbytku naší party jsme nejednou v kopcích ukázali svá záda.

 

Kam všude a na co jsme se letos podívali? První km v sedle kol nás vedli k bludišti. K přírodnímu labyrintu z habrů, které se nachází na okraji města Brandýse nad Orlicí mezi pomníkem J. A. Komenského a řekou Tichou Orlicí, ve kterém jsme si užili velkou legraci.

Ve Vysokém Mýtě jsme navštívili Muzeum českého karosářství a místní autodrom. Na autodromu nám bylo dopřáno nevšedního zážitku se spoustou adrenalinu, když jsme se všichni na chvíli stali řidiči motokár a za pomoci navigátorů si připadali jako závodníci. Naše cesty vedly i do rodiště B. Smetany, tedy Litomyšle. Zde nás okouzlil krásný renesanční Zámek a jeho zahrada, proto jsme si nenechali ujít komentovanou prohlídku. Jinou komentovanou prohlídku, trošku netradičně pojatou v dobových kostýmech, jsme si se smíchem užili zas na Zámku Potštejn. Bylo toho k poznání hodně, a když nám počasí některý den opravdu nepřálo, nezaháleli jsme, vydali jsme se na bowling do Chocně.

 

Ač byl náš program velmi nabytý, vždy jsme si udělali čas, abychom poseděli a společně se podělili o své zážitky a zkušenosti.

 

Poděkování opět patří R. Jandrtové za profesionální vedení a servismanovi Petrovi Knápkovi za trpělivost, kterou s námi a našimi koly má.

 

Velmi děkujeme i Městu Šumperk za poskytnutí finančního příspěvku, díky kterému jsme mohli tandemový pobyt zrealizovat.

 

 

 

 

 

 


Obrázky