Rekondiční pobyt Dlouhé Stráně 30.7.- 5.8. 2018

Publikováno 16.08.2018 10:01 Odbočka Olomouc


Obrázek

V hotelu nám vycházeli všemožně vstříc, a tak kromě hezkého ubytování jsme letos měli i jídelnu jen sami pro sebe. Jídelna byla výtahem dostupná i pro nejstarší účastnice paní Čeladníkovou a Plášilovou, které dohromady čítají 178 let a byly ozdobou našeho rekondičního pobytu. Snídaně byla podávána formou bufetu a obědy i večeře jsme si mohli vybírat ze tří jídel.

Dopolední zaměstnání bylo jako obvykle povinné. Cvičili jsme paměť i svaly a užívali si místního bazénu. Také jsme si zahráli řadu her pro nevidomé a slabozraké a aby byly podmínky vyrovnané, všichni jsme měli na očích klapky, aby nikdo opravdu nic neviděl. Průvodci měli takto jedinečnou šanci vžít se do pocitů svých nevidoucích přátel. Jedno dopoledne jsme měli zajímavou besedu s mladým záchranářem horské služby, který nás seznámil se svou prací a ukázal nám i pomůcky, jež horská služba využívá při plnění nelehkých úkolů v horském terénu. Mnohdy jde o záchranu lidského života v drsných přírodních podmínkách.

Po dobrém obědě někteří relaxovali a trávili raději klidné odpoledne v kavárně, v nedaleké přírodě, anebo v místním bazénu. Většina účastníků se však dala zlákat bohatým programem zaměřeným na poznávání zajímavostí okolních přírodních krás, památek a pozoruhodností.

Obec Loučná nad Desnou je díky dostupnosti vlakem častým východiskem pro turistické výlety do hor Jeseníků a hlavně na vrchol Dlouhých strání. V úpatí tohoto sedmého divu České republiky se skrývá přečerpávací elektrárna. Není proto divu, že jeden odpolední výlet byl zaměřen na prohlídku elektrárny i nádrže.

Vlaková zastávka se v obci nachází v místní části zvané Kouty nad Desnou, přímo pod naším hotelem. V blízkosti je také největší lyžařský areál na Moravě s jedinou šestisedačkovou lanovkou v České republice. I tou jsme se projeli. Vyjeli jsme nahoru do hor a kochali se krásami horské přírody. Když jsme vystoupili z lanovky na Medvědí hoře, krátce jsme se občerstvili, obhlédli krajinu z rozhledny a vydali se naučnou stezkou až na Rysí skálu. Zde nás čekal překrásný pohled na vrchol Dlouhých strání a nejvyšší horu Jeseníků Praděd.

Jiné dny jsme vyjížděli do blízkých Velkých Losin, místa známého z historie zejména čarodějnickými procesy. Postupně jsme tu navštívili losinskou papírnu na výrobu ručního papíru, nový aquapark s termální vodou a krásný starobylý Losinský zámek.

Večery jsme střídavě trávili společně anebo každý sám podle svých potřeb. Vyvrcholením byl pak táborák s opékáním špekáčků a závěrečný večer s vyhodnocením Jesenické stezky, kterou pro nás uspořádaly naše vedoucí Klárka Nádvorníková a Maruška Kebrdlová za vydatné pomoci pana Příborského a manželů Nemravových.

V Jesenické stezce předvedla všechna čtyři družstva nejen spoustu znalostí a dovedností, ale i soutěživého ducha a dobrou vůli nepokazit žádnou zábavu.

A tak se den se dnem opět sešel a byl tu konec pobytu. Všichni budeme rádi vzpomínat na hezké dny naplněné zajímavým programem a vzájemným přátelstvím.

Závěrem je nutno také ještě říci, že jsme všichni velmi rádi přivítali chladivý úkryt horského prostředí před krutými vedry, která ovládla rodnou Hanou i celou Českou republiku.

Děkujeme všem i Ministerstvu zdravotnictví, které rekondici podpořilo finančně, a těšíme se zase příště.

 Marta Cvoligová


Obrázky