Rekondice 2022 - Karlova Studánka

Publikováno 18.08.2022 08:55 Odbočka Frýdek Místek


Obrázek

Náš první rekondiční pobyt ve spolupráci s oblastní odbočkou Třinec proběhl v Karlové Studánce ve dnech 24. 7. - 29. 7. 2022. Ubytování jsme byli v místní hotelu "Džbán". Program, který jsme našim účastníkům připravily si můžete projít níže. Některé z akci byly přístupné i veřejnosti v rámci osvěty SONS.

Neděle – 24. 7. 2022

Návštěva zámku v Bruntále a Karlovy Studánky

Dne 24. 7. proběhla exkurze zámku Bruntál a centra Bruntálu.  Prvně jsme společně absolvovali komentovanou prohlídku zámku, poté již měli uživatele možnost se samostatně projít po zámeckém parku a centru města Bruntálu. V odpoledních hodinách následoval přejezd z Bruntálu do Karlovy Studánky, kde dostali klienti své klíče pokojů a mohli se vybalit. K večeru jsme s klienty měli seznamovací večírek. Dále jsme jim předaly organizační informace o fungování hotelu, stravování, bazénu a okolí Karlovy Studánky.

Pondělí – 25. 7. 2022

Dopoledne proběhla akce ve spolupráci s organizaci Tyfloservis – Ostrava, která měla za cíl účasatníkům zprostředkovat nové informace o kompenzačních pomůckách do domácnosti a možnosti si tyto pomůcky vyzkoušet. Účastníky jsme nejprve seznámily s vedoucí Tyfloservisu Ostrava, která svou organizaci krátce představila. Následně nám již ukazovala kompenzační pomůcky do domácnosti a během prezentace zodpovídala dotazy klientů. V rámci prezentace seznámila vedoucí Tyfloservisu uživatele i s druhy bílých holí, jejich využití a možnosti pořízení. Klienti si mohli jak bílé hole, tak kompenzační pomůcky vyzkoušet a doptat se na informace k nim.

Odpoledne jsme se s účastníky vydali na vycházku kolem Karlovy Studánky. Navštívili jsme kapličku sv. Huberta, vodopád Karlova Studánka, centrum Karlovy Studánky – lázeňské domy. Během procházky jsme se u každého zajímavého místa či domu zastavili a předaly jsme klientům informace či zajímavosti ohledně daného místa. Účastníci měli možnost dozvědět se legendu o sv. Hubertovi, historii Karlovy Studánky nebo vznik vodopádu v Karlové Studánce. Na závěr vycházky jsme se zastavili u pitného pramene Petr, kde jsme se zchladili a doplnili tekutiny. Cílem bylo nejen zapojit uživatele do pohybové aktivity, ale také jim zprostředkovat nové informace o okolních místech.

Úterý – 26. 7. 2022

Dnešní dopoledne jsme strávili s uživateli v přítomnosti paní Lackové z firmy Didawood, která nám zprvu představila svou firmu a značku. Firma Didawood se zabývá výrobou dřevěných hraček pro děti, a hlavně pro nevidomé a slabozraké ze zbytkového dřeva. Paní Lacková nám představila několik typů her a hlavolamů, které si mohli uživatele následně vyzkoušet, a dokonce i zakoupit. Uživatele si tak vyzkoušeli například hmatové a zvukové pexeso nebo různé hudební nástroje ze dřeva. V rámci této prezentace uživatele procvičili nejenom jemnou motoriku, ale také sluchové vnímání.

Odpoledne jsme se setkali s uživateli ve společenské místnosti, kde jim bylo nabídnuto, zda si chtějí jít zaplavat do bazénu či si zahrát stolní hry. Po domluvě jsme se rozdělili na dvě skupiny. První skupina si šla zaplavat do bazénu, kde jsme rozpohybovali tělo, ale také si odpočinuli a nabrali sílu v solné jeskyni a tepidáriu. Druhá skupina, které neměla zájem si jít zaplavat si mezitím zahrála v jídelně deskovou hru-člověče nezlob se pro nevidomé, a následně potrénovala paměť prostřednictvím cvičení pro trénink mozku.

Středa – 27. 7. 2022

Dnešní dopoledne jsem strávili se zástupci firmy Spektra v. n. s panem Pešákem a panem Rezlerem, kteří nám a našim uživatelům představili nejen nové ale i stávající digitální a kamerové pomůcky pro nevidomé a slabozraké na trhu. Následně si mohli uživatele pomůcky vyzkoušet a dotázat se na potřebné informace. Cílem prezentace bylo uživatelům poskytnout nové informace o digitálních pomůckách a zprostředkovat jim možnosti si tyto pomůcky i prakticky vyzkoušet.

Odpoledne proběhla připravovaná akce pro uživatele, která byla zaměřená na pohybovou aktivitu a možnost se podívat na nejvyšší vrchol Jeseníku – Praděd. Pro uživatele jsme zarezervovali speciální autobus, který nás zavezl až na vrchol. Zde již měli uživatele možnost se projít po vrcholu, načerpat energii a nadýchat se nejčerstvějšího vzduchu v České republice. Pro uživatele to byl neskutečný zážitek, neboť vlastními silami by se již na tento vrchol nedostali.

Čtvrtek – 28. 7. 2022

Dnešní dopoledne mělo za cíl uživatelům zprostředkovat nové informace o fungování naší organizace a našich nových projektech. Dále představit uživatelům festival „Dny umění nevidomých na Moravě“ a jeho historii. Po naší krátké prezentaci byl uživatelům představen pan Kavan, zástupce firmy Adaptech, který nám představil a ukázal nové digitální a kamerové pomůcky pro osoby slabozraké a nevidomé. Uživatele si mohli na závěr tyto pomůcky i osobně vyzkoušet.

Uživatelům jsme v rámci odpoledního programu zprostředkovali promítání komentovaného filmu pro nevidomé – Postřižiny. Než započalo samotné promítání filmu, představili jsme uživatelům pana Maška, který se výrobou komentovaných filmů pro nevidomé zabývá. Ten uživatelům předal informace o tvorbě těchto filmů a zodpověděl jejich dotaz. Poté již započalo promítání komentovaného filmu.

Společně s uživateli jsme večer navštívili koncert v rámci festivalu „Dny umění nevidomých na Moravě“, který v Karlové Studánce naše organizace uspořádala. Koncert se uskutečnil v hudební hale lázní a vystoupil na něm nevidomý zpěvák Radek Žalud s kytarovým doprovodem v podání Filipa Moravce. Po koncertu následovala taneční zábava. Uživatele si tak mohli zazpívat známé písně, ale dokonce si i s naši dopomoci zatančit. Koncert měl za cíl sjednotit zrakově postižené osoby s veřejností a zapojit tak naše uživatele do společenského prostředí.

Pátek – 29. 7. 2022

Poslední den pobytu proběhl celodenní výlet s uživateli do Priessnitzových lázní, kde jsme se společně prošli lázněmi. Připravily jsme si pro uživatele informace o zajímavých místech v lázních, které jsme jim zprostředkovaly. Poté měli uživatele možnost se samostatně po lázních projít a vyzkoušet zdejší prameny. V odpoledních hodinách jsme z lázní sjeli autobusem do města Jeseník, kde měli uživatele v centra města rozchod. Každý si tak mohl zajít na oběd, do cukrárny. Na zpáteční cestě jsme si předali zpětnou vazbu, jak se nám výlet líbil. Cílem plánovaného výletu bylo zajistit uživatelům možnost vyzkoušet si prostorovou orientaci v neznámém prostředí, zprostředkování nových informací a zapojení do pohybových aktivit.

Během celé rekondice měli možnost účastníci každé ráno si s námi vyjít na ranní kratší procházku, aby rozpohybovali a načerpali energii na celý den. Dále měli možnost i individuálního odborného sociálního poradenství ohledně pomůcek, žádosti na ÚP či jiných osobních záležitostí.

Účastníci navázali nové přátelské vztahy, vyměňovali si své zkušenosti a byli celou dobu dochvilní. Personál hotelu byl po celou dobu pobytu příjemný, ochotý a empatický.  Dopravu autobusem nám zajišťovala firma Vege bus, řidiči byli moc vstřícní a nápomocni.

Pobyt utekl nezavratnou rychlostí a vůbec se nám nechtělo zpět domu. Na čerstvý a čistý vzduch a slunečné počasí si člověk rychle zvykne. Děkujeme všem, kteří se na pobytu podíleli :)

 


Obrázky