Recitál zrakově postiženého klavíristy a akordeonisty Petra Bazaly

Publikováno 03.05.2018 11:27 Odbočka Olomouc


Obrázek
Dne: 08.06.2018 13:00
Kde: Domov pro seniory POHODA, Olomouc - Chválkovice, Společenský sál, pavilon C

 

Oblastní odbočka SONS Olomouc ve spolupráci s Domovem pro seniory Pohoda Olomouc – Chválkovice Vás srdečně zve na

Recitál zrakově postiženého klavíristy
a akordeonisty PETRA BAZALY

Recitál se koná v prostorách Domova pro Seniory POHODA, Olomouc – Chválkovice na adrese Švabinského 3, Olomouc
dne 8. června 2018, od 13:00, Společenský sál, pavilon C

 

Zazní především autorovy improvizace a skladby E. Griega – Jaro, A. Coplanda - Kočka a myš, J. S. Bacha – Preludium, S. Rachmaninova – autor název skladby uvede na místě.

Můžeme se těšit také na pár známých populárních melodií.

Prostřednictvím fotografií nás autor zavede do Los Angeles v USA, kde se svou žákyní zvítězil v mezinárodní soutěži hendikepovaných hudebníků.

 

Několik slov o DUN

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR pořádá každoročně Dny umění nevidomých na Moravě – festival zrakově postižených umělců a souborů, jejichž jsou nevidomí a slabozrací rozhodujícími činiteli.

Koná se každoročně již od roku 1995 v období jara a léta ve vybraných městech především střední, severní a východní Moravy.

Cílem festivalu je představit nejširší veřejnosti nadané zrakově postižené umělce a přesvědčit ji tak o tom, že nevidomý člověk má pouze ztížené zrakové možnosti, ale jinak je zcela schopen být nedílnou součástí společnosti.

 

Kdo je Petr Bazala 

Životní krédo: I slavný člověk by měl zůstat skromný a být vděčný za svůj dar.“

Petr Bazala se narodil roku 1976 v Novém Jičíně, kde prožil své dětství a od čtrnácti let bydlí ve Valašském Meziříčí. Od narození má zelený zákal a také se přidalo onemocnění sítnice a sekundárního šedého zákalu. Absolvoval více než 12 operací. Od páté třídy se učil hře na akordeon a v sedmé třídě se rozhodl věnovat hudbě profesně po celý život. Vystudoval Konzervatoř Jana Deyla v Praze, hru na akordeon, klavír a violoncello.

Působí v Základní umělecké škole Alfréda Radoka ve Valašském Meziříčí jako učitel hry na akordeon a klavír, korepetuje v tanečním oboru. ,,Práce učitele hudby mě baví. Je velmi přínosná, i když hodně náročná, protože děti někdy jednají tak, jak bych nečekal. Ale mám i dospělé žáky,“ říká Petr Bazala. Velmi intenzivně se věnuje improvizaci.

Aktivně koncertuje, také nahrává pro rozhlas a televizi. Přednáší o improvizaci i kompozici na různých školách a seminářích (JAMU Brno, Český Krumlov, Opava, Karviná, Olomouc, Konice a další). Hrál hlavní roli ve filmu „Hamsa, já jsem“ je jednou z hlavních postav v knize Život na oblaku, kterou napsal Richard Sobotka. V roce 2010 natáčel v Paříži v rámci projektu C´est la vie. S tímto projektem vystupovali po ČR a SR na divadelních scénách.

Účastní se soutěží nejen jako porotce, ale také jako interpret. V roce 2012 se se svou žákyní Eliškou Hasalíkovou zúčastnil talentové soutěže WCOPA – Mistrovství světa v interpretačním umění v Los Angeles, která je považována za světovou olympiádu talentů. Eliška Hasalíková získala v hudební kategorii juniorů 2x první místo, Petr Bazala se umístil 3x na prvním místě v kategorii dospělých, obor hudba a získal titul Mistra světa v interpretačním umění. Jako ABSOLUTNÍ VÍTĚZ se účastnil natáčení finále této televizní show, které se vysílalo do celého světa. Oba ještě získali dvě další zlaté plakety za nejlepší výkony z celé kategorie. Celý tým ČR získal jako jediný z 51 zemí cenu NEJLEPŠÍ TÝM SVĚTA.

Posledních 10 let odehrál stovky koncertů v celé ČR. Ve volném čase komponuje a koncertuje. Mezi jeho další záliby patří čajové obřady, čínská kultura, cestování, fotografování, sbírání kimon.

Každé klavírní vystoupení Petra Bazaly je pro posluchače výjimečným hudebním zážitkem. Vkládá do hry celé své srdce. Přidáme-li k tomu brilantní techniku, lehkost prstů a četné improvizace, nemůžeme se divit, že hudba v jeho podání osloví široké publikum. Sám svůj vřelý vztah k hudbě charakterizuje slovy: "Můj vztah k hudbě je pro mě stejně důležitý jako dýchání, bez hudby bych sotva mohl existovat."


Obrázky