Radio - Aktivní koncert Aktiv klubu SONS aneb Spojme síly, máme stejný cíl.

Publikováno 24.01.2024 15:15 Filgasová Dagmar


Obrázek

Tady bude hodně živo, napadá mne, když vcházím do útulného prostředí kavárny Českého rozhlasu Radiocafé Vinohradská 12. Za barovým pultem kmitají ochotné servírky a nabízejí skvělé pochutinky k jídlu a pití. Vydávám se za známými hlasy směrem k zadní části kavárny, kde tuším přípravy na jedinečnou akci Aktiv klubu SONS - vánoční koncert s podtextem Spojme síly, máme stejný cíl. Hlavou mi bleskne vzpomínka, jak jsme s Vojtou přemýšleli o zaměření koncertu, jehož cílem bylo sezvat představitele všech možných uskupení a organizací, kteří se zabývají pomocí zrakově postiženým. Začínám packat přes položené kabely, což značí blízkost improvizovaného pódia pro umělce. Zjišťuji, že téměř všichni umělci jsou již na place, Radim Vojtek s Adamem Blažkem zkouší klavír, Kamila Koncová Blažková si procvičuje hlasivky a Jakub Blažek řeší se zvukařem tupost či ostrost mikrofonu snímajícího zvuk saxofonu. S Martinou a produkčním Českého rozhlasu rychle přemisťujeme stoly kavárny a odpovídáme na otázky přihlížejících, jestli tam mohou zůstat. Těsně před 17 hodinou máme všechny hosty již usazené a Vojta řeší start moderování s Dášou Sýkorovou. Zjišťuji, že koncert je také přenášen do vstupní haly Českého rozhlasu, kam přicházejí jeho zaměstnanci a naslouchají krásným tónům v podání nevidomých interpretů. Zvučný hlas Radima Vojtka utiší i skupinu mladých dívek u barového pultu a všichni přítomní tiše a se zájmem naslouchají hudbě a zpěvu. K Radimovi Vojtkovi se po chvíli přidává Dáša Sýkorová, jejich společná písnička Tráva zakončí první část koncertu. Žezlo přebírá Adam Blažek u klavíru, Kamila Koncová Blažková u  mikrofonu a Jakub Blažek se saxofonem a melodikou. Zaznívá brazilská Bossa nova, různé rytmy jazzu a nádherné melodie známých písní. Vše je odměňováno bouřlivým potleskem a závěrečný přídavek předznamenal konec této jedinečné hudební události.

Ke stolu se přicházejí rozloučit známé osobnosti života nevidomých, jejich poděkování nám s Vojtou opět nalévá energii do žil pro přípravu dalších podobných aktivit. Najednou slyším, jak se Radim Vojtek dotazuje personálu, zda ještě může zasednout ke klavíru a po kladné odpovědi začíná hrát a zpívat vánoční koledy. Kolem se ihned tvoří velká skupina náhodných příchozích a tento jedinečný sbor zpívá jednu koledu za druhou. Martina mě důrazně upozorňuje, že už musíme jít na vlak, vůbec se mi nechce, ale poslední vlak na Moravu musíme stihnout. Ve vlaku mi hlavou běží opět celý koncert jako film a naskakují mně myšlenky o skvělém umění našich mladých nevidomých umělců.

Zvukový záznam Radio – Aktivního koncertu si můžete poslechnout níže na odkazu Radio Aktivní koncert (YouTube). 

 

Dagmar Filgasová


Obrázky

Dagmar Sýkorová, Vojtěch Železník uvádí koncert Dagmar Sýkorová, Vojtěch Železník uvádí koncert
Hudebníci, Kamila Koncová Blažková, Jakub Blažek, Adam Blažek Hudebníci, Kamila Koncová Blažková, Jakub Blažek, Adam Blažek
Posluchači koncertu v Kavárně Českého rozhlasu Posluchači koncertu v Kavárně Českého rozhlasu
Radim Vojtek hraje na klavír Radim Vojtek hraje na klavír
Zpěvačka Dagmar Sýkorová Zpěvačka Dagmar Sýkorová

 


Video


Radio - Aktivní koncert SONS