Putování krajinou – Výstava slabozrakého malíře Lukáše Černého

Publikováno 24.07.2023 13:43 Odbočka Olomouc


Obrázek

Během letních měsíců OO SONS Olomouc pořádá v prostorách Knihovny města Olomouce, pobočky Brněnská výstavu obrazů slabozrakého malíře Lukáše Černého. Tato výstava je součástí letos již 29. ročníku festivalu Dny umění nevidomých (DUN). Jeho cílem je dát nejširší veřejnosti najevo, že i lidé s vážným zrakovým postižením jsou její nedílnou součástí a mohou pro ni být přínosem. Festival finančně podporuje Olomoucký kraj a Ministerstvo kultury.

Ve čtvrtek 3. 7. se naši uživatelé a členové i návštěvníci z řad veřejnosti zúčastnili vernisáže, na níž byl pan Černý přítomen. Nyní žije a tvoří ve svém ateliéru v Jičíně, své obrazy však samozřejmě do Olomouce přijel instalovat osobně.

Toto odpolední setkání zahájila milými slovy pracovnice knihovny Denisa Kaňoková, jíž tímto děkujeme za vstřícný přístup. Jménem pracovníků OO SONS Olomouc diváky přivítal předseda odbočky Jan Příborský. Jeho celoživotním koníčkem je nahrávání a sbírání nejrůznějších zvuků, hudby, hlasů apod., které dále upravuje a vytváří z nich nové kompilace. Některé nahrávky měli návštěvníci možnost si následně vychutnat a naladit se tak na poslech veršů nevidomé autorky Evy Budzákové přednášených dobrovolnicí odbočky, paní Martou Cvoligovou.

Vernisáží slovně provázela pracovnice odbočky Klára Kočí, která poté již pozvala „na pódium“ autora obrazů Lukáše Černého.

V rámci jejich rozhovoru pan Černý promluvil o svém životě a cestě, která ho od dětství směrovala k umělecké tvorbě. Nejen, že uvedl, jaké motivy a jakou technikou nejraději kreslí a maluje, ale přiblížil samozřejmě i různá omezení, související s jeho zrakovými obtížemi a způsob, jak se s nimi v profesním i běžném životě vypořádává.

Návštěvníci rádi panu Černému pokládali zajímavé otázky a díky nim panovala nejen během oficiální části vernisáže, ale i v následujících chvílích v prostorách historické budovy knihovny, zapsané v seznamu kulturních památek ČR, velice příjemná atmosféra!

Věříme, že si výstavu rádi prohlédnete naživo. Je volně přístupná
do 30. 8. v otevírací době knihovny. Budeme se těšit na Vaši zpětnou vazbu například v návštěvní knize, kterou naleznete přímo na místě
u vstupních dveří.

 Klára Kočí a Jan Příborský


Obrázky