Propagace SONS na Přerovsku

Publikováno 21.06.2017 11:40 Odbočka Přerov


Obrázek
Zážitkové semináře a osvěty

Mezi službou poradenství a aktivizačních činností si pracovnice přerovské odbočky připravily a uskutečnily zážitkové semináře a osvěty pro žáky Základní školy v Dřevohosticích a v Lipníku nad Bečvou.

V tělocvičně školy v Dřevohosticích sestavily pracovnice SONS Přerov program, u kterého si mohli kluci a holky, a také učitelé, vyzkoušet některé kompenzační pomůcky, simulační brýle se zrakovými vadami, stolní hry a chůzi s bílou holí. Ti větší vyzkoušeli i zvukem naváděnou laserovou střelbu. Program v Dřevohosticích navštívila celá škola. Po 45 minutách se měly třídy střídat, ale žáci byli tak zvídaví, že se vzdali i přestávek a věnovali se naší akci. Čtyři stanoviště zvládaly obsluhovat tři pracovnice odbočky a jedna praktikantka - studentka VOŠ Věra Čápová, která v daném termínu osvěty zrovna na odbočce plnila odbornou praxi.
S velkou únavou, ale s dobrým pocitem odvedené práce, se v odpoledních hodinách vracely organizátorky osvěty z Dřevohostic zpět do Přerova a po cestě již plánovaly další zlepšení a rozšíření služeb přerovské odbočky.

V Lipníku navštívili téměř stejný program o problematice zrakového postižení žáci a učitelé čtvrté a páté třídy. Stejně jako v Dřevohosticích se žáci střídali na stanovištích. Zkoušeli a se zájmem se ptali na co to či ono slouží a jak se používá. I zde nám u jednoho stanoviště velmi pomohla slečna Čápová a za to ji ještě jednou děkujeme.

Pracovnice odbočky se v červnu ještě jednou vrátily do Dřevohostic, kde sdělovaly informace ohledně zrakového postižení v místní knihovně. Informovaly o našich službách, možnostech získat kompenzační pomůcky, příspěvky, výhodách členství v SONS atd. Zájemci si vyzkoušeli simulační brýle a žasli nad všemi pomůckami, hlavně nad těmi, které mluvily. Také si prolistovali časopisy, které vydává SONS a získali informace, kde se dají objednat. Tuto osvětu navštívili i zaměstnanci Obecního úřadu, se kterými jsme se dohodli na spolupráci u dalších akcí.

Kamila Hošková, vedoucí pracovnice SONS Přerov

Obrázky