Prezentace odbočky na poliklinice u tržnice aneb jak je to u nás v odbočce s pletením z pedigu

Publikováno 17.04.2023 13:39 Odbočka Olomouc


Obrázek

Velikonoční výrobky z klubu kutilů spolu s informačními letáčky odbočky upoutávaly 28. března tohoto roku pozornost kolemjdoucích zdravotnických pracovníků a pacientů kliniky, jejich doprovodů i ostrahy.

Šlo hlavně o výrobky z pedigu - velikonoční ozdoby či ozdobná zapichovátka do květináčů, barevná malá vajíčka, pomlázky, ošatky, misky či minikukaně, jehelníčky apod. Často jsme vysvětlovaly prohlížejícím z jaké jsme organizace, co vlastně pro lidi s těžkým zrakovým postižením děláme a kde sídlíme. A jak je vlastně možné, že nevidomí a těžce zrakově postižení dokáží uplést ošatky, jehelníčky aj. DOKÁŽÍ!!! A proto jim patří náš obdiv a veliký DÍK!!! Vždy jsem odpovídala, že díky pomoci a vedení zkušeného, trpělivého, šikovného pomocníka, který se sám naučil tuto práci od nevidomého kamaráda.

Proto bych zde ráda vzpomněla na nevidomého „všeuměla“ Miloše Fialu, který nám vedl kroužek keramiky ve své dílně v Topolanech, jejíž vybavení později věnoval vznikající sociální firmě Ergones. Pak vedl kroužek pletení z pedigu. A soukromě předával své mistrovství Toníkovi Nemravovi, který jej nyní učí nás v Klubu kutilů, každé pondělí od 10:00 do 12:00 a navíc, když potřebujeme něco opravit, upevnit, přesunout, prostě to, co umí jen všeuměl, nikdy pomoc neodmítne! I když to tak třeba vždy nevypadá, velice si vážíme dobrovolné pomoci, kterou nám Toník věnuje ve svém volném čase. Je tím pravým pokračovatelem a Milošovým nástupcem. MOC DĚKUJEME!!!

Takže vlastně tak je to u nás v odbočce s pletením z pedigu. Ale tak dopodrobna jsem to obdivovatelům výrobků z Klubu kutilů, v poliklinice nestíhala povyprávět, proto jsem moc ráda, že to teď víte právě vy.

Marie Kebrdlová

P.S.: Touto cestou také moc děkujeme správě Polikliniky Olomouc, s.r.o., za možnost již po řadu let dvakrát ročně prezentovat naši činnost a výrobky našich členů v prostorách tohoto hojně navštěvovaného zdravotnického zařízení.


Obrázky