Prezentace kompenzačních pomůcek

Publikováno 27.02.2017 10:18 Odbočka Kyjov


Obrázek

PenFriend má v životě nevidomé a zrakově postižené osoby nezastupitelné místo. Pomocí ní si může na samolepící etiketu nahrát informaci v délce hodinu záznamu, podle potřeby ji opakovaně přemluvit a nahrát znovu. Je po plastová tužka, díky které lze z etikety popisek snímat či nahrávat, etiketa je tvaru malinké čočky, nebo většího čtverce, dokoupit se dá nová číselná sada a také etikety voděodolné. Její použití je opravdu všestranné, jak dokázali naši členi ve své prezentaci.
Pavel Švorba je ladič, opravuje různé hudební nástroje a vyrábí  cimbály. K tomu je třeba mnoho různých drobných součástek, strun a kdoví čeho. Takže si všechen materiál roztřídil a polepil malými čočkami, na které si nahrál jejich popisek, technická data a podobně.
Josef Hudeček je automechanik, pokud mu to zrak dovolí, rád se hrabe v motorech, kutí. Své poklady - šroubečky, matičky a podobně si opět roztřídil, uložil do zásuvek, které má polepené štítky. Pak stačí vzít PenFriend, přejet etikety a hned ví, kde co má. Jeho žena Majka mu pak pomocí zafóliovaných etiket značí základní potraviny, druhy čajů a uložené potraviny v maražáku.
Hana Vrtková pak tuto pomůcku využívá převážně v organizaci chodu své kuchyně. Uzaviratelné nádoby se surovinami má na víčku polepené voděodolnými štítky s popsanými surovinami. Malé čočky etiket jsou zafóliované s otvorem na uvázání provázku a ty pak používá na označení surovin či hotových pokrmů uložených v mražáku. Pohodlně se tam vejdou informace, co balíček obsahuje, jak je připraven a datum uložení. Pokud se pokrm sní, etiketa čeká na další várku a nový popisek, který se jen přemluví.
Členi naší odbočky měli možnost si pomůcku vyzkoušet, prohlédnout si jednotlivé názorné ukázky a pouvažovat, zda by jim PenFriend neulehčil chod domácnosti. My jim nabídli ukázku toho, co u jiných funguje, možná jsme někomu pomohli vyřešit jeho déle trvající problém, občasné hledání, orientaci ve svých věcech denní potřeby. Na každém pak je, aby zhodnotil svou potřebnost zda si pomůcku pořídit či nikoli.

 

 


Obrázky

Pavel Švorba Pavel Švorba
Marie Hudečková Marie Hudečková
Hana Vrtková Hana Vrtková