Přerov, Muzeum Komenského v Přerově

Publikováno 26.03.2019 09:11 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Přerov, Muzeum Komenského v Přerově

Aktualizováno: 21.11.2023

Lokalita:  mapa 

Muzeum Komenského v Přerově se nachází v centru města Přerova na Horním náměstí 1/1, vzdáleno cca 25 minut pěší chůze od vlakového i autobusového nádraží.

Možnosti prohlídky:

Komentované prohlídky stálých sbírek i krátkodobých výstav s haptickými doplňky jsou přizpůsobeny potřebám nevidomých a slabozrakýcch návštěvníků. Lektorované prohlídky jsou též individuálně přizpůsobeny pro jednotlivce i skupiny.

Stálé expozice: Stálá expozice Archeologie přiblíží pravěké období lovců mamutů, k dispozici jsou repliky několika pravěkých předmětů, zlomky pravěké keramiky, ale i pravá mamutí kost a stolička, které je možné si osahat a potěžkat. Návštěvníci si pak mohou vyzkoušet „pravěkou vrtačku“ (nástroj na provrtávání kamenných nástrojů) nebo si osahat plastické keltské skleněné korálky. Na tuto expozici navazuje tzv. černá kuchyně, kde lze dodnes cítit vůni sazí a ohně. Zde jsou k osahání dobové nádoby určené k vaření i stolování.

Stálé expozice z dějin školství. Jsou zde čtyři kompletně zařízené školní třídy: z doby Jana Ámose Komenského, z období vlády císaře Františka Josefa I., třída z období po vzniku samostatného Československa a poslední třída prezentuje 50. léta minulého století. Kromě možnosti zasednout do původních školních lavic máme pro návštěvníky ukázky dobových školních pomůcek, ale třeba i předmětů, s pomocí kterých se žáci trestali.

Zajímavý haptický zážitek může také nabídnout expozice zvonů, která se nachází ve věži přerovského zámku.

Lektorované prohlídky krátkodobých výstav jsou doplňovány zvukovými nahrávkami a haptickými předměty.

3D model zámku se nachází na schodišťové chodbě mezi prvním a druhým patrem zámku. Stručný popis modelu v Braillově písmu je na vyžádání u pracovnice pokladny.

Na blízkém náměstí T.G. Masaryka je umístěn 3D bronzový model historického centra Přerova

Objednávání: Prohlídku pro jednotlivce i skupiny je třeba vždy předem objednat v pokladně zámku.

Kontakt: tel.: 581 250 531, email pokladna@prerovmuzeum.cz

Otevírací doba: Celoroční provoz - úterý až pátek 8:00 - 17:00, sobota, neděle  9:00 – 17:00.

Vstupné:  

Celý zámek stálé expozice ZTP a ZTP/P 20 Kč, průvodce 0 Kč.

Jedna stálá expozice ZTP a ZTP/P 10 Kč, průvodce 0 Kč. 

Aktuální krátkodobá výstava viz akruální vstupné.

Nelze platit platební kartou. Ve dnech otevřených dveří jsou prohlídky zámku s průvodcem vždy v 9:30, 11:00, 13:30 a v 15:00. V těchto dnech z provozních důvodů rovněž neobjednáváme hromadné skupiny. Děkujeme za pochopení.  

Trasa:

Vlakem: od vlakového nádraží se vydáte v přímém směru přes přechod pro chodce se signalizací, za ním hned vpravo a budete se držet budov po vaší levé ruce. Chodník se bude stáčet vlevo, a dál budete pokračovat stále rovně podél budov po levé ruce ulicí Kramářovou, která ústí do široké Nádražní ulice. Po ní půjdete stále podél budov po levé straně v přímém směru. Tato se dále mění v ulici Čechovou a v přímém směru vás dovede až ke kinu Hvězda, před nímž odbočíte vlevo. Projdete malým parkem a přes dva přechody pro chodce bez signalizace, obkružující kruhový objezd rušné komunikace. Tudy se dostanete na Žerotínovo náměstí, které vás opět v přímém směru a mírném stoupání, dovede až na Horní náměstí. Zde se po levé straně nachází dlážděný nájezd a vchod do Zámku. Délka trasy je cca 25 minut.

Autobusem: Od budovy autobusového nádraží se vydáte podle vodící linie napříč nástupišti, dále vás linie povede mírně šikmo vlevo, přímo k přechodu pro chodce se světelnou signalizací přes rušnou širokou komunikaci. Za ním odbočíte vpravo a pak hned vlevo podél budov po vaší levé ruce. Dál budete pokračovat stále v přímém směru širokou ulicí Nádražní. Po ní půjdete stále rovně podél budov po levé straně. Tato se dále mění v ulici Čechovou a v přímém směru vás dovede až ke kinu Hvězda, před nímž odbočíte vlevo. Projdete malým parkem a přes dva přechody pro chodce bez signalizace, obkružující kruhový objezd rušné komunikace. Tudy se dostanete na Žerotínovo náměstí, které vás opět v přímém směru a do mírného kopce, dovede až na Horní náměstí. Zde se po levé straně nachází dlážděný nájezd a vchod do Zámku. Délka trasy je cca 20 minut.

Můžete využít i autobusů MHD. Z autobusového nádraží ze stanoviště č. 2 autobusem č. 105 směr TEXCO a vystoupit na zastávce Šířava SOU. Odtud se vydáte proti směru jízdy, vlevo přes přechod pro chodce a po chodníku stáčejícím se vlevo a obkružujícím kruhový objezd. Pak stále v přímém směru přes Žerotinovo náměstí, kde se budete držet podél pravé strany. Půjdete do mírného kopce až na Horní náměstí. Zde se v přímém směru mírně šikmo vlevo po levé straně náměstí nachází dlážděný nájezd a vchod do zámku. Délka pěší chůze je cca 10 minut.    

Vyhledat spojení

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm pro lepší představu nevidomých

Muzeum Komenského sídlí v areálu přerovského zámku, který se nachází uprostřed městské zástavby na západní straně travertinového návrší vypínajícího se nad levým břehem řeky Bečvy. Jedná se o čtyřkřídlý objekt ve tvaru čtverce s válcovou věží uprostřed západní stěny. Zámek je obklopený ze dvou stran suchým příkopem, přes který vede zděný most. Na západní straně k budovám přiléhá kamenná hradba s cimbuřím.

Původně gotický hrad byl na přelomu 16. a 17. století za vlády Karla staršího ze Žerotína přestavěn na renesanční zámek. Na konci 19. století přestal zámek sloužit k účelu bydlení, a od počátku třicátých let 20. století sídlí v přestavěných interiérech Muzeum Komenského.  

Do budovy je jeden vchod po dlážděném nájezdu z náměstí čtyřkřídlými vraty. Na konci průjezdu vlevo, za dveřmi do vnitřních prostor, jsou opět vlevo dveře do místnosti s pokladnou. Zde začínají komentované prohlídky expozic. V budově jsou označené schody. Expozice jsou umístěny ve všech patrech zámku, včetně sklepení a věže s vyhlídkou na město. Budova je bez výtahu.

Web objektu: Muzeum Komenského

Web s informacemi o objektu:  Muzeum Komenského na Wikipedii

Přístupnost webových stránek je prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující. 

Poznámka: 

Do muzea může vodicí pes

WC pro návštěvníky je přístupné v rámci otevíracích hodin muzea, kam vás nasměrují průvodci.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Muzeum Komenského v Přerově - audiopozvánka