Přednáška o Kostarice a Panamě - 26.10.2021

Publikováno 26.10.2021 18:12 Odbočka Blansko


Obrázek

V úterý 26. 10. 2021 se v blanenské naší odbočce konala cestovatelská přednáška paní ing. Kateřiny Matuškové. Protože navštěvuje se svojí rodinou pro nás „exotické země“, je na jejích přednáškách vždy hojná účast. Naposledy nám slíbila povídání o zážitcích z Peru. Kvůli omezením Covid-19 však jejich letošní cesta vedla jinam – do Panamy a Kostariky.

Let do Panamy trval 24 hodin s přestupy ve Vídni a Amsterodamu. Panama je nejbohatší země Střední Ameriky. Zde strávili 3 dny a pokračovali do turistického ráje, do Kostariky. Tam pobyli neuvěřitelných 15 dnů. I přes období dešťů navštívili spoustu národních parků, činný kráter sopky, pobřeží Karibiku i Pacifiku. Největší zážitek si odnesli z noční snůšky želvích vajec v národním parku při pobřeží. Želva je jich schopna naklást až 100 kusů, z nichž se pak vylíhne zhruba 20 pokračovatelů rodu. Samotná Kostarika je však také světovou velmocí v pěstování banánů a kávy. V roce 2020 existovalo 29 kostarických národních parků, které pokrývaly téměř 630 000 ha, což představuje více než 12 % rozlohy státu.

Kostarika je jediným tropickým státem na světě (k roku 2020), který zastavil odlesňování a naopak znovu zalesňuje již vykácené oblasti.

I přes vlhké a horké počasí tuto cestu museli absolvovat s respirátory. Všímali si také, jak tamní obyvatelé jsou disciplinovaní stran nařízení ohledně Covid-19.

 

A příště to bude určitě opět zajímavé a my se již těšíme na další přednášku.  


Obrázky