Praha, Národopisné muzeum Národního muzea

Publikováno 30.03.2022 06:46 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: Praha, Národopisné muzeum Národního muzea

Aktualizováno 12.6.2023

Lokalita: mapa

Národopisné muzeum se nachází v budově Letohrádku Kinských na úbočí vrchu Petřín v Kinského zahradě. MHD dostupnost ze zastávky Švandovo divadlo, tramvaje 9, 12, 15, 20. Dostupnost je možná také sestupem z Petřína přes celou Kinského zahradu.

Možnosti prohlídky:

Stálá expozice Tradiční lidová kultura dotykem přibližuje život našich předků na vesnici přelomu 19. a 20. století. Najdete zde model vesnického obydlí, výrobky a pracovní nástroje řemeslníků, ukázky lidového oděvu a látek, ze kterých byl zhotovován. Jsou zde také luštěniny, které tvořily základ stravy, nebo bylinky, které byly používány na dochucení jídel nebo v léčitelství. Můžete si poslechnout ukázky lidové hudby ze všech regionů dnešní České republiky. Děti určitě ocení panenky v původních krojích nebo dřevěné hračky, s nimiž si hráli jejich vrstevníci před sto lety.

Všechny exponáty jsou určeny k haptické prohlídce, a jsou opatřeny popisky ve zvětšeném černotisku a Braillově písmu. Součástí expozice je i katalog v Braillově písmu s reliéfními obrázky. K expozici jsou připraveny doprovodné programy, prezentace předmětů užívaných ve svátečních časech a komentované programy v návaznosti na tradiční svátky, lidové zvyky a tradice nejen pro nevidomé a slabozraké návštěvníky, ale i pro zájemce z řad škol a zájmových spolků. Expozice je velmi vhodná i pro dětské návštěvníky.

Další stálá expozice Česká lidová kultura v současnosti nemá haptickou linku, její součástí jsou ale také hudební a dotykové prvky. Etnografická expozice seznamuje s každodenností a folklorem života na českém, moravském a slezském venkově v 18., 19. a první polovině 20. století.  Návštěvu stálé expozice a dočasných výstav doporučujeme navštívit s vidícím doprovodem nebo v rámci komentované prohlídky.

V budově letohrádku nebo v přilehlém parku jsou pořádány koncerty folklórní hudby z České republiky nebo zahraničí. Přehled aktuálních akcí v Národopisném muzeu najdete zde.

Objednávání:

Expozici Tradiční lidová kultura dotykem je možno navštívit individuálně bez předchozí rezervace, nebo jako komentovanou prohlídku ve skupině, kterou je možno objednat pouze na všední dny, minimálně s týdenním předstihem. Maximální počet osob ve skupině je 15, minimální není určen.

Kontakt:  

Telefon: 224 497 374, 773 793 412, e-mail: lucie.cmelikova@nm.cz

Otevírací doba:

pondělí zavřeno, úterý až neděle 10.00 - 18.00, během vybraných svátků zavřeno, aktuální informace na webu Národního muzea.

Vstupné:

Individuální prohlídka expozice: ZTP 0 Kč, ZTP/P 0 Kč, doprovod 0 Kč,

komentovaná prohlídka pro skupinu ZTP 30 Kč, ZTP/P 30 Kč, doprovod 30 Kč.

Ostatní 80 Kč, komentovaná prohlídka pro skupinu 110 Kč/os, děti do 15 let zdarma. Aktuální vstupné zde.

Trasa:     

Vlakem: Po projití nádražní halou a přejití prostranství před nádražní budovou se dáte vpravo, podél levé přirozené linie chodník – tráva a půjdete stále v přímém směru. U sochy Sbratření se chodník rozděluje, a tedy uhýbá mírně vlevo. Budete se stále držet levé strany chodníku, který dále zahýbá vlevo, kde po několika krocích najdete vodorovný signální pás. Na něm se dáte vpravo, kde bude varovný pás hmatné dlažby. Zde přejdete přes přechod pro chodce bez signalizace a dvoje tramvajové koleje, za nimiž vpravo bude ostrůvek tramvajové zastávky Hlavní nádraží, Bolzanova. Odtud pojedete tramvají číslo 9, nebo 15 ve směru do centra a vystoupíte na zastávce Švandovo divadlo. Odtud se vydáte po tramvajovém ostrůvku proti směru jízdy tramvaje. Na konci ostrůvku na varovném pásu se dáte vlevo podél vodící linie přes přechod pro chodce se světelnou signalizací, dál přes chodník po signálním pásu až ke stěně budovy. Zde odbočíte vpravo a po cca 10 metrech vás další signální pás dovede k přechodu pro chodce se světelnou signalizací a vodící linií. Za přechodem po cca 5 metrech přímým směrem zahnete vlevo. Dál půjdete v přímém směru, stále do mírného kopce, po rovném dlážděném chodníku podél levého obrubníku, vedoucím okrajem Zahrady Kinských. Po cca 400 metrech se chodník stáčí vpravo. Po dalších 50 metrech se po vaší levé ruce nachází vchod do Národopisného muzea, před nímž jsou 4 mohutné sloupy, podepírající prostornou terasu. Ke vchodovým dveřím vedou 4 schody nahoru.

Autobusem: Z nádraží Praha Florenc pojedete jednu stanici metrem linky C směr Háje a vystoupíte ve stanici Hlavní nádraží. Po projití nádražní halou a přejití prostranství před nádražní budovou se dáte vpravo, podél levé přirozené linie chodník – tráva a půjdete stále v přímém směru. Další popis trasy viz výše.

Vyhledat spojení

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých

Národopisné muzeum sídlí v Letohrádku Kinských, který se nachází na úbočí bývalých vinic vrchu Petřína v překrásné Kinského zahradě o rozloze přibližně 17 hektarů s rybníčkem a vodopádem, podle návrhu tehdejšího hospodářského ředitele Kinských Františka Höhnela. Tato předměstská vila byla postavena ve stylu pozdního klasicismu v letech 1827–1831 podle návrhu vídeňského architekta Heinricha Kocha, jako letní sídlo vznešeného knížecího rodu.

Letohrádek je situován v zadní části parku, který je nejbližší částí Kinského zahrad ve směru od ulice Holečkova. Odsud přímo k budově vede stoupající cesta dlážděna nepravidelnými kusy kamení, která se přibližně v polovině parku rozděluje na dvě cesty po obou stranách centrálního trávníku a opět sjednocuje před budovou muzea.

Letohrádek je jednoposchoďová empírová budova s přízemními bočními přístavky, s terasou na úrovni patra. Osově souměrná a slohově čistá klasicistní stavba je vně strohá. Hlavní východní průčelí je trojosé. Střed se vstupními dveřmi zdůrazňuje rizalit s předloženým portikem se čtyřmi dórskými sloupy.

Před hlavním průčelím s vchodovými dveřmi jsou 4 schody nahoru. Budova Letohrádku má troje vchodové dveře, do muzea se vchází prostředními, za nimiž se nachází prostorná vstupní hala. Pokladna s muzejním obchodem je v místnosti po pravé straně ze vstupní haly, po levé straně je samoobslužná bezplatná šatna. Je to místnost se skříňkami na zamykání a vratnou minci v hodnotě 5, nebo 10 Kč. Za vstupní halou se nachází hala s hlavním širokým schodištěm bez označení. V přízemí vpravo se nachází expozice Tradiční lidová kultura dotykem a na konci chodby kavárna. Doleva je prostor pro aktuální dočasnou výstavu. Nad schodištěm vpravo je stálá expozice Česká lidová kultura, rovně prostor pro krátkodobé výstavy. V přízemí před hlavním schodištěm se vždy nachází kustod, který rád poskytne navigaci.

V objektu je neoznačené hlavní schodiště a WC, menši schody v expozicích jsou označené. Pro návštěvníky s omezenou mobilitou je k dispozici výtah spojující přízemí a 1. patro. Výtah je možné použít pouze v doprovodu zaměstnance muzea. Letohrádek Kinských je od roku 2003 též nazývaný Musaion, což v řečtině znamená chrám múz.

Národopisné muzeum patří pod správu Národního muzea v Praze. V roce 1964 bylo sídlo národopisného muzea vyhlášeno Národní kulturní památkou. 

Nová národopisná expozice získala ocenění České národopisné společnosti za rok 2005 a v roce 2007 byla nominována na cenu Evropské muzeum roku.

Webové stránky objektu:

Národopisné muzeum Národního muzea

Webové stránky prošly auditem přístupnosti, obrázky jsou opatřeny alternativním textovým popisem.

Poznámka:

Vodicí psi do muzea mohou.

WC pro návštěvníky je v přízemí objektu po obou stranách hlavního schodiště, kustod ve vstupní hale vás bude navigovat.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3  


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Národopisné muzeum – audio pozvánka