Praha, Národní památník na Vítkově

Publikováno 02.05.2020 08:54 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: 

Praha, Národní památník na Vítkově

Aktualizováno 6. 3. 2024

Lokalita: mapa

Národní památník se nachází na pražském vrchu Vítkově. Dostupný je z autobusové zastávky Tachovské náměstí, kdy návštěvník musí počítat s výstupem do prudkého kopce. Mírnější, ale delší cesta je ze zastávky Ohrada (bus, tram).

Možnosti prohlídky:

Komentované prohlídky všech prostor, upravené pro nevidomé návštěvníky.   

Objednávání:

Nutno objednat předem u Mgr. Kateřiny Musílkové

Kontakt:

tel.: 224 497 327, mobil: 725 773 909, email: edukacehm@nm.cz

Otevírací doba: 

středa až neděle 10:00 - 18:00 od 1. dubna do 31. října

Vstupné:

návštěvníci s průkazem ZTP, ZTP/P a jejich průvodce  mají vstup zdarma

Trasa:

Vlakem - ze zastávky Bolzanova u Hlavního nádraží v Praze pojedete tramvají č. 9 směr Spojovací a vystoupíte na zastávce Ohrada. Od křižovatky Ohrada (tram, bus)půjdete parkem (po rovině) cca 1400 m.

Vlakem - trasa na zastávku Tachovské nám.: Z Hlavního nádraží Praha pojedete metrem trasa C do stanice Florenc, kde přestoupíte na bus MHD č.207 směr Ohrada a vystoupíte na zastávce Tachovské náměstí. Tento autobus dále pokračuje na zastávku Ohrada, je tedy možno využít i tuto trasu. Dále pokračujte podle popisu níže.

Busem: ze stanice Florenc pojedete busem MHD č.133 směr Malešice a vystoupíte na zastávce U památníku, nebo busem č.207, směr Ohrada a vystoupíte na zastávce U památníku. Vydáte se proti směru jízdy a pak vpravo nahoru po schodech a vzhůru do kopce po klikaté cestě až k Památníku. (náročné). Vyhledat spojení

Přístup k budově a orientace v ní

Budova Národního Památníku je v podstatě betonový kvádr, který se nachází na vrchu Vítkov uprostřed parku nad městem. K Památníku vedou dvě přístupové cesty a dva vchody: jeden hlavní vchod s pokladnou vedoucí do stálé expozice, kavárny, Slavnostní síně a vyhlídky Památníku, se nachází v bližší vzdálenosti od  autobusových zastávek; druhý vchod bez poklady vedoucí do prostoru Hrobu neznámého vojína se nachází cca 100 m od vchodu prvního. Tyto dva prostory jsou od sebe odděleny. Hlavní vchod s pokladnou se nachází cca 1,5 km od zastávky Tachovské náměstí a cca 0,5 km od zastávky Ohrada.  Od autobusové zastávky Ohrada je cesta zpočátku pár desítek metrů do mírného stoupání a poté rovná. Tato cesta je delší. Od autobusové zastávky Tachovské náměstí jsou dvě varianty cest. 1. Je možno jít od začátku po vyasfaltované cestě do kopce až k Památníku – ta je celkově delší, 2. na začátku využít schody a zbytek cesty dojít po vyasfaltované cestě do kopce až k Památníku – ta je celkově kratší.

V objektu jsou 2 ozvučené výtahy. Hlásí číslo patra a informace o směru pohybu kabiny, označena jsou i čísla pater Braillovým písmem vedle tlačítka na přivolání výtahu a uvnitř výtahu. Výtah na vyhlídkovou terasu je vždy s obsluhou kustoda. WC jsou označeny pouze skleněnými tabulkami s nápisem WC a vyrytým piktogramem páni/dámy. Schody jsou bez označení.

Webové stránky objektu:

 Národní památník na Vítkově

Web s informacemi o objektu: 

Národní památník na Wikipedii

Přístupnost stránek prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující.

Poznámka:  

Vodící psi do objektu mohou.

WC pro návštěvníky je přístupné v rámci otevírací doby – první patro u vstupu do slavnostní síně.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama   

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3  


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Audio pozvánka Národní památník na Vítkově