Praha, Muzeum pražských pověstí a strašidel

Publikováno 27.10.2020 08:18 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě: Praha, Muzeum pražských pověstí a strašidel

Aktualizováno 7. 3. 2023

Lokalita: mapa

Muzeum se nachází v Praze, na Malé straně, v Mostecké ulici č. 18, která je hlavní spojnici mezi Malostranským náměstím a Karlovým mostem. Je dobře dostupné ze zastávek tramvaje i autobusu MHD na Malostranském náměstí, které je vzdáleno cca 130 m.

Možnosti prohlídky:

Nevidomí návštěvníci mají možnost se v celém muzeu dotýkat exponátů. K dispozici je též audio průvodce, který je v podobě zdarma stáhnutelné aplikace Mysteria Pragensia. Tu si můžete stáhnout již před cestou v Apple store aneb Google play a na místě ji již pouze využijete. Pro objednané skupiny rádi poskytneme průvodce, který může nevidomé navést ke konkrétním exponátům. V běžném provozu je muzeum bez průvodce a vzhledem ke složitějšímu prostoru je nezbytné mít sebou doprovod. Hapticky si můžete prohlédnout velké knihy Pražských pověstí, a ze stěn plasticky vystupující tváře strašidel a také vyzkoušet klavír přestavěný na varhany, loutky a spustit zvuky alchymistické dílny. V suterénu, v uličce duchů sáhnout na figuríny pražských strašidel.

V pokladně muzea je zdarma ke stažení s pomocí QRkódu mobilní audio průvodce muzeem. Je vhodné mít vlastní sluchátka.

Objednávání: Objednání skupiny je možné na telefonu, nebo emailem. Jednotlivci mohou přijít kdykoli bez objednání v otevíracích hodinách muzea.

Kontakt: 725 952 652, email: mysteriapragensia.cz@gmail.com  případně tel na pokladnu: 257 221 289

Otevírací doba: denně 10:00 - 22:00, případně aktuální otevírací doba. 

Vstupné: ZTP 80 Kč, ZTP/P 80 Kč, doprovod 0 Kč, pro ostatní viz aktuální vstupné.  

Trasa:

Vlakem: Po projití nádražní halou se dáte vpravo a dojdete na zastávku tramvají na ulici Bolzanova. Přejdete přes přechod pro chodce bez světelné signalizace a tramvajové koleje na protější zastávku. Pojedete tramvají č. 15  cca 18 minut a vystoupíte na zastávce Malostranské náměstí. Zde se dáte cca 10 m po směru jízdy tramvaje a pak vlevo přes dvoje tramvajové koleje a přechod pro chodce se světelnou signalizací. Za ním se dáte vpravo podél budov a po cca 20 metrech odbočíte vlevo do ulice Mostecká. Tudy budete pokračovat stále po levém chodníku cca 100 metrů. Po levé straně, uprostřed druhého bloku budov se nachází vchod do dvora domu č. 18., kde je, opět vlevo, vchod do muzea s pokladnou. Před vchodem je malý neoznačený schůdek nahoru.

Autobusem: Trasováno od výstupní hrany na Autobusovém nádraží Florenc Praha: Vydáte se po směru jízdy autobusu, kolem nové nádražní budovy, kterou budete mít po levé straně. Dále půjdete kolem vstupu do metra a parkoviště, které budete mít po pravé ruce. Potom po chodníku, který vede šikmo přes travnatou část prostranství, a odbočíte vlevo na chodník, vedoucí souběžně s komunikací. Dále pod nadzemní čtyřproudovou komunikaci. Za ní vpravo přejdete přes 2, za sebou následující přechody pro chodce bez světelné signalizace a hned odbočíte vpravo k zastávce autobusu MHD č. 194. Z této zastávky s názvem Florenc, pojedete cca 20 minut, a vystoupíte na zastávce Malostranské náměstí. Odtud se vydáte kolmo na směr jízdy autobusu přes tramvajové koleje a přes přechod pro chodce se světelnou signalizací. Za ním se dáte vpravo podél budov a po cca 20 metrech odbočíte vlevo do ulice Mostecká. Tudy budete pokračovat stále po levém chodníku cca 100 metrů. Po levé straně, uprostřed druhého bloku budov se nachází vchod do dvora domu č. 18., kde je, opět vlevo, vchod do muzea s pokladnou. Před vchodem je malý neoznačený schůdek nahoru.

Vyhledat spojení 

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých

Muzeum pražských pověstí a strašidel se nachází v Praze, na Malé straně, v Mostecké ulici č. 18, tedy na hlavní spojnici mezi Malostranským náměstím a Karlovým mostem. Je dobře dostupné ze zastávek tramvaje i autobusu MHD na Malostranském náměstí, které je vzdáleno cca 130 m.

Dům, ve kterém muzeum sídlí, má z ptačí perspektivy tvar velkého písmene E s dvorem ve tvaru obdélníku. Dům je čtyřpatrový s červenou sedlovou střechou se střešními okénky. Do samotného muzea se vchází ze dvora, před vchodem je jeden neoznačený chůdek nahoru. Hned za vstupními dveřmi vlevo je okénko pokladny a vpravo vchod do muzea. Expozice se rozprostírají v přízemních a suterénních prostorech, které propojují kovové točité schody se zábradlím. Prostor je velmi členitý, v přízemí je rozčleněn knihovnami a jednotlivými exponáty. Je tedy nezbytné mít sebou doprovod, případně ve skupině využít služeb průvodce. Podzemní prostor je opět členitý, je zde vybudováno několik zákoutí připomínajících ulice staré Prahy. Ven z muzea se vychází opět po točitém schodišti, na jehož konci je mříž, kterou je nutno otevřít bílým tlačítkem vpravo. Schody jsou bez označení, výtah zde není. WC pro návštěvníky je bez označení a je přístupno ze dvora, vpravo od vstupu do muzea.  

Webové stránky objektu: Muzeum pražských pověstí a strašidel

Web s informacemi o objektu: Mysteria Pragensia

Poznámka: 

Vodicí psi do muzea mohou.

WC pro návštěvníky je přístupné ze dvora, cca 10 m vpravo od vstupu do muzea.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3 


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Muzeum pražských pověstí a strašidel audio pozvánka