Poznávání odboček SONS díl první – Chrudim

Publikováno 18.05.2023 13:50 Odbočka Zlín


Obrázek

Když jsme se rozmýšleli, kam se letos vypravíme na výlet, vzpomněli jsme si na nápad Karla Novotného z Benešova – vybrat si pro výlet místo, kde se nachází odbočka SONS a poznat tak nejen kraj, ale i členy a pracovníky SONS v jednotlivých městech.

Naše první cesta směřovala do Chrudimi. Rozhodli jsme se pro výlet s přespáním, abychom toto krásné město poznali co nejvíc.

Po příjezdu nás na autobusové zastávce uvítal předseda chrudimské odbočky Jan Pakoš, který nás doprovodil na penzion, kde jsme byli ubytováni. Po uložení zavazadel jsme se vydali na společný oběd do restaurace Muzeum, kde jsme se seznámili se členy chrudimské a pardubické odbočky.

Po obědě nás čekala prohlídka města, kterou jsme ovšem museli urychlit, jelikož se pořádně rozpršelo. Proto jsme rychle spěchali do Muzea barokních soch, kde jsme shlédli naučný film o kamenících a sochařích. Po projekci nás pan průvodce provedl celým muzeem a také suterénem, kde se nachází tzv. Boží hrob.

Poté jsme se vydali na návštěvu chrudimské odbočky, kde nám o mnohých a různorodých činnostech, které tam pro své členy pořádají, povyprávěla paní Marie Prouzová. Nechybělo skvělé občerstvení v podobě domácích kremrolí a mini obložených housek, které připravila paní Alenka Nová. Také jsme dostali dárečky v podobě upomínkových předmětů města Chrudim a pardubických perníčků.

Druhý den po snídani jsme si na chrudimskou odbočku odložili svá zavazadla, a společně jsme vyrazili do Muzea loutkařských kultur. A jelikož už nám počasí přálo, tak jsme  po cestě do muzea mohli dokončit prohlídku města a jeho nejvýznamnějších památek – prohlédli jsme si slavný morový sloup, kostel Nanebevzetí Panny Marie a městské hradby, to vše s odborným a poutavým výkladem od paní Marie Prouzové.

Na společném obědě jsme se rozloučili s chrudimskými a pozvali jsme je na oplátku k nám, do Zlína. Poté jsme se již vydali na cestu domů. Na nádraží v Pardubicích jsme měli trochu času a tak jsme si ještě nakoupili pro rodiny a přátele tamní vyhlášený perník.

Děkujeme členům a pracovníkům odbočky Chrudim za jejich péči a skvělou společnost v průběhu celého pobytu!

Těšíme se, až přijedou k nám, abychom jim jejich pohostinnost mohli náležitě oplatit!


Obrázky

Společný oběd v restauraci Muzeum Společný oběd v restauraci Muzeum
Schováváme se před deštěm Schováváme se před deštěm
V Muzeu barokních soch V Muzeu barokních soch
Společné foto s ohnivým psem v suterénu Muzea barokních soch Společné foto s ohnivým psem v suterénu Muzea barokních soch
Posezení na chrudimské odbočce Posezení na chrudimské odbočce
Posezení na chrudimské odbočce Posezení na chrudimské odbočce
Občerstvení od paní Alenky Občerstvení od paní Alenky
Perníčky Perníčky
Na prohlídce města s paní Maruškou Na prohlídce města s paní Maruškou
Na náměstí v Chrudimi, v pozadí morový sloup a kostel Nanebevzetí Panny Marie Na náměstí v Chrudimi, v pozadí morový sloup a kostel Nanebevzetí Panny Marie
Na prohlídce města s paní Maruškou Na prohlídce města s paní Maruškou
V Muzeu loutek V Muzeu loutek
V Muzeu loutek V Muzeu loutek
Naše členka si prohlíží loutku Naše členka si prohlíží loutku