Poznáváme Veselí

Publikováno 29.06.2020 05:11 Odbočka Kyjov


Obrázek

Veselí nad Moravou leží půl hodiny vlakem od Kyjova. Nikdo z nás tam nebyl poprve. Naši bowlinkáři ve Veselí pravidelně trénují, jednou měsíčně jsme na místní DPS mívali poradenské místo, na přístavišti jsme také několikrát byli, ale zamluvit si průvodkyňi a projít historická místa, to hned získáte nový rozměr známého města. A hlavně nám, zrakově postiženým se stává, že sice známe svoji oblíbenou, nebo nutnou trasu, ale už nepostřehneme, že třeba za tím ošumtělým plotem, za tou zarostlou cestičkou, na nádvoří toho domu... je ukryto něco ukrytně hezkého, zajímavého.

Paní průvodkyně nás seznámila nejen s historii města, poznali jsme i zrekonstruovaný Panský dvůr, krásné místo pro různá setkávání. Toto místo bylo původně postaveno na předměstí Veselí a dnes je přímo v jeho centru. Poznali jsme místní zajímavost na nádvoří Městského úřadu, který sídlí v bývalém klášteře servitů. S bývalým klášterem mají společný dvorek, který je zdí rozdělen na dvě přesné poloviny a to tak, že dělící zeď prochází středem kašny. Taktéž každá polovina dvorku má své sluneční hodiny.

Celou plánovanou trasu jsme ani nestihli projít, díky našim všetečným dotazům a nadšeně vyprávějící paní průvodkyňi, takže ještě jedno poznávací kolečko městem plánujeme.


Obrázky

V Panském dvoře V Panském dvoře
Kašna rozdělená zdí Kašna rozdělená zdí
Sluneční hodiny na nádvoří MěÚ Sluneční hodiny na nádvoří MěÚ
Kostel Svatých andělů strážných Kostel Svatých andělů strážných
Přes bývalou márnici se vchází do židovského hřbitova Přes bývalou márnici se vchází do židovského hřbitova
Židovský hřbitov Židovský hřbitov
Zámecká zahrada Zámecká zahrada