Poznávací zájezd Malenovice

Publikováno 27.07.2023 01:05 Odbočka Kyjov


Obrázek

V Malenovicích, části Zlína jsme navštívili hrad, založený ve 2. polovině 14. století moravským markrabětem Janem Jindřichem a jeho posledními majiteli byli v letech 1804-1945 Šternberkové. Kastelán hradu nás provedl dvěma hradními patry, kde se mimo honosně vybavenými místnostmi nacházejí i zajímavé exponáty – zbraně, brnění, hodiny, lovecké trofeje. Po 130 schodech jsme vystoupali až nahoru do hradní věže.
Pro nás byla velmi zajímavá i druhá část - zoologická expozice "Zvířata na Zemi a člověk", kde bylo k vidění 159 vycpaných či jinak preparovaných zvířat a 118 exemplářů exotického hmyzu z celého světa, opět s patřičným komentářem odborníka. Díky interaktivnímu programu jsme si mohli vyzkoušet a rozšířit své znalosti. v poznávání hlasů zvířat, rukama si prohlédnout kostru slonice Sumatry, která za svůj život vystřídala několik cirkusových společností. Poslední rok života však dožila ve zlínské ZOO, kde jí museli kvůli řídnutí kostí amputovat část nohy.
Bez povšimnutí jsme nenechali ani expozici „Dřevo – proutí – sláma“ v objektu Hájenky před hradem.
V závěru jsme zavítali i do bývalého šternberského pivovaru pod hradem, kde se od roku 2012 v nově vzniklém minipivovaru vaří piva značky Zlínský Švec a komentovanou prohlídku jsme zakončili jak jinak, než ochutnávkou nefiltrovaného a nepasterizovaného Švece.


Obrázky