Poznávací výlet do Záhlinic

Publikováno 03.08.2020 12:58 Odbočka Kroměříž


Obrázek

I tentokrát nás velmi srdečně přivítala programová vedoucí Muzea Františka Skopalíka, paní Václava Navrátilová, v jejímž doprovodu jsme nejprve navštívili místní kostel Nanebevstoupení Panny Marie. Zde nám paní Navrátilová povyprávěla mnoho zajímavého nejen o historii této stavby, ale i samotné obce.

Poté jsme se odebrali do Muzea Františka Skopalíka, místního rodáka, nejvýznamnějšího propagátora moderního polního hospodaření v rámci Rakousko-Uherska v 19. století, starosty Záhlinic a poslance Říšského sněmu. Se zasvěceným a nevyčerpatelným výkladem naší průvodkyně jsme si prohlédli stálé expozice muzea věnované nejen životu a práci františka Skopalíka a také aktuální tematickou výstavu svatebních šatů a kytic od nejstarších vystavovaných šatů z roku 1890 až po současnost.

Po občerstvení a krátkém odpočinku nás žár poledního sluníčka neodradil od procházky přírodním parkem Záhlinické rybníky, která byla přes viditelné škody v podobě vyvrácených a polámaných stromů způsobených silnými bouřkami z předešlého dne krásným zážitkem.

Všem účastníkům děkujeme za společně strávené chvíle a těšíme se na shledanou při dalších akcích.  

 


Obrázky