Poznatky z cest ing. Kateřiny Matuškové po Národních parcích v USA - 17. 6. 2019

Publikováno 17.06.2019 19:31 Odbočka Blansko


Obrázek

 

Rozlehlý národní park Death Valley v odlehlé oblasti pouštních plání, ve kterém nám příroda přichystala takové scenérie, nad kterými zůstaneme stát v němém úžasu. Nekonečné písečné duny, vyprahlé hluboké kaňony, vyhaslé sopečné krátery, zvrásněná solná pole nebo horniny hrající všemi barvami. Při putování tímto národním parkem si budeme stále znovu uvědomovat, jak trefné je jeho pojmenování - Údolí smrti…

Svůj dnešní název dostalo údolí rozkládající se ve Východní Kalifornii až v době Zlaté horečky v polovině 19. století. Tehdy si přes něj krátila cestu do zlatých dolů skupina bílých osadníků. Po svých zkušenostech s vyprahlou krajinou, ve které se ocitli na pokraji života a smrti, oblast začali označovat jménem, které jí zůstalo dodnes.

Od té doby také kolují historky o tom, že smrt v údolí číhá na každého, kdo se opováží do něj vkročit. Stovky let před výpravou zlatokopů, kterým se říká Ztracení pionýři, bylo však údolí již obydleno indiány kmene Šošonů, kteří pak byli ve 30. letech přesídleni do malé oblasti v blízkosti dnešního návštěvnického centra parku Furnace Creek.

V roce 1933 bylo údolí prohlášeno za národní památku a v letech devadesátých pak získalo status národního parku. A není to jen tak ledajaký národní park, ale dokonce ten největší v celých kontinentálních USA, tedy nepočítáme-li Havaj a Aljašku.

Našly by se však i další superlativy: Údolí smrti je například také místem, kde byla naměřena vůbec nejvyšší teplota v USA (57 °C) a také v něm leží nejníže položený bod na západní polokouli (jezero Badewater v minus 86 metrech).

Do národního parku Death Valley se můžete vypravit po celý rok, je totiž veřejnosti přístupný po 365 dní v roce, 24 hodin denně. Nejezdí sem žádná veřejná doprava a návštěvníci se do parku tedy musí dopravit buď vlastním vozem, nebo s některou z organizovaných výprav. Nejvhodnější doba návštěvy je na podzim, v zimě nebo na jaře, kdy tu rozkvétají pouštní květiny.

V létě je návštěva také možná, ale je potřeba počítat se skutečně vysokými teplotami, dávat si pozor na úžeh a zásobit se dostatkem vody. Průměrné letní teploty v Death Valley se pohybují okolo 45 °C a teplota zemského povrchu tu může dosahovat téměř bodu varu.

Sama cestovatelka nebyla v USA poprvé, tentokráte měsíc poznávala spolu s manželem a svými dětmi toto pro mnohé tajemné místo. Letos se vypravují do Malajsie a Singapuru. A my se již těšíme na další cestovatelské zážitky. 

 


Obrázky