Povídáme si s...

Publikováno 08.03.2016 13:54 Odbočka Havlíčkův Brod


Obrázek

POVÍDÁME SI …     … tentokrát s Terezou Otavovou.

Chodíte do Horáckého divadla v Jihlavě? Pokud ano, jistě jste se na jevišti potkali s touto mladou, sympatickou herečkou, která spolu s dalšími kolegy i pro nás, zrakově postižené, udělá z obyčejného dne sváteční.

Nejdřív se nám, prosím, stručně představte.

Narodila jsem se 14. ledna 1985 v Jihlavě, chodila jsem 5 let na ZŠ Havlíčkova, potom osm let na Gymnázium Jana Masaryka. Během školy jsem působila v dramatickém souboru ZUŠ, v Nakoptyjátru, v De Facto Mimo, v divadelním spolku při gymnáziu Spoušť a v DS Stonařov. Po gymnáziu jsem studovala tři roky Vyšší odbornou školu hereckou v Praze Michli, kde jsem v roce 2007 úspěšně absolvovala. Při studiu, a ještě cca rok po ukončení, jsem hrála ve školním PiDivadle a v divadelním souboru AHA, které v Praze působilo v divadle GONG a zároveň jezdilo po celé ČR. 20. února 2008 jsem nastoupila do angažmá v Horáckém divadle Jihlava. 

1. Jste jihlavská rodačka. Chodila jste jako malá do divadla na pohádky? Napadlo Vás, že v něm budete hrát, toužila jste od malička být herečkou?

Do HDJ jsem chodila pravidelně od cca sedmi let a to nejen na pohádky, ale i na předplatné- tenkrát tedy ještě do provizoria v Divadle Na Kopečku, potom už do nové budovy HDJ. A ano, zhruba od deseti, dvanácti let, jsem začala toužit být herečkou a tady na těch "prknech" stát.

2. Máte ráda dětské publikum a ráda pro děti hrajete?

Pro děti jsem hrála hodně na škole a hlavně v AHA. V podstatě jsem před tím z AHA do HDJ tak trochu utekla. Pro děti hraju ráda, zvlášť třeba Tučňáky na arše, ale nebaví mě hrát jen pro děti. Líbí se mi, když je to vyvážené, když člověk hraje komedie i tragédie, veselé i vážné role, pro děti i pro dospělé.

3. Jaké byly Vaše nejoblíbenější role a po jaké toužíte?

Na většinu rolí vzpomínám ráda. Jen v HDJ jsem za těch 8 let odehrála přes padesát rolí, takže se těžko vybírá.. ale k těm nejoblíbenějším určitě patřila Čarodějka (Čarodějka), Abigail (Čarodějky ze Salemu), Lina Lamontová (Zpívání v dešti), Kněžna (Lucerna), Madeleine (Terasa), Candy Starr (Přelet nad kukaččím hnízdem), Kristinka (Naši furianti), Holubice (Tučňáci na arše), Ofelie (Hamlet), Smeraldina (Král jelenem), Maryša (Maryša) a z těch nejnovějších Barbara (Splašené nůžky) a Laura (Hotel mezi dvěma světy). A po jakých rolích toužím? Nechávám se překvapovat 

4. Navštěvujete někdy i jiná divadla jako divačka?

Během školy jsem chodila do různých pražských divadel i třikrát týdně. Teď chodím do divadla jako divák v podstatě jen na kolegy do HDJ na inscenace, ve kterých nehraju. Jinak je vytížení celkem veliké a pokud už je volný večer, tak je za něj člověk rád a nikam se mu moc nechce.   

5. Držíte se vždy striktně textu, nebo občas můžete zaimprovizovat?

Kromě Splašených nůžek se vždy držíme textu a toho, jak je inscenace nazkoušená. Nicméně někdy nastane situace, kdy se zaimprovizovat musí- výpadek textu, ať už můj nebo kolegův, nepřítomnost kolegy na jevišti atd. V tu chvíli to moc legrace není, ale vesele se na to pak vzpomíná. 

6. Kdybyste měla celý den možnost jen odpočívat, jak by to vypadalo?

Někdy se mi to poštěstí, ale pokaždé ten den strávím jinak. Někdy je relax posezení s přáteli, někdy procházka se psem, někdy válení se u televize či spánek, někdy uklízení, čtení, malování.. a vlastně i divadlo  

 

7. Vaše 3 nejoblíbenější knihy.

Napíšu tři, na které si zrovna vzpomenu, ale těch oblíbených je mooooc.. takže třeba Tracyho tygr (William Saroyan), Hrdý Budžes (Irena Dousková), Idiot (F. M. Dostojevskij)........ 

 

8. Vaše motto, oblíbený citát. 

Važ si toho, co máš!- vždycky může být líp, ale mohlo by být i hůř!  

Děkujeme moc a přejeme hezký den

Není zač, mějte se krásně!

Tereza