Potmě jsme sportovali v Hanušovicích

Publikováno 08.05.2018 18:09 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

KDYŽ OČI NEVIDÍ ANEB SPORTUJEME POTMĚ

V HANUŠOVICÍCH

 

 

Že i lidé s těžkou vadou zraku mohou sportovat a aktivně trávit svůj volný čas se ve středu 25. dubna 2018 přesvědčili žáci hanušovické základní školy a všichni, kdo nás v tamějším Kulturním domě poctili svou návštěvou.

 

Jak už bylo zmíněno, tentokrát jsme se zaměřili na sport a volný čas zrakově postižených. Tato oblast života nabízí nevidomým i slabozrakým širokou škálu možností jak se hýbat, udržovat se ve skvělé kondici a zlepšit své soustředění a ostatní smysly

 

Na stanovišti se zvukovou střelbou si návštěvníci vyzkoušeli, jak je těžké se bez zraku soustředit na vysoký tón a přitom udržet klidnou ruku při střelbě na terč. Kdo nevyzkoušel, neuvěří, jaká to může být fuška.

 

Hrajete kuželky? Vemte s sebou někdy nevidomého člověka. Budete se divit, jak to bezvadně zvládá. I my jsme to ukázali na naší akci, kde si každý mohl s klapkami na očích zahrát. Pomocí zvukové navigace. Někomu to šlo lépe, někomu hůře. Důležité však bylo, že to šlo.

 

Pro mnohé neznámý sport „showdown“ neboli aplikovaný stolní tenis je mezi nevidomými velmi oblíbenou aktivitou. Lákal i mladé návštěvníky naší akce. Začerněné brýle na oči, pálka do ruky, ozvučený míček a hurá na to. Souboje mezi žáky byly napínavé. Už jste to někdy zkusili? Na akcích naší odbočky máte možnost.

 

A co takhle běhání? S trasérem bez problémů. I toto stanoviště přilákalo pozornost. Vzájemná spolupráce dětí ukázala, že navigování by jim šlo, běhání poslepu už tolik ne. I tak mají náš velký obdiv, sport je to přece jenom náročný.

 

Překážková dráha vypadala jednoduše. To se ale změnilo, když si děti nasadily na oči klapky. Přelízání i podlézání se stalo malinko složitějším. Ti, co zrovna nepřekonávali nástrahy, se smáli od ucha k uchu a povzbuzovali své odvážné spolužáky.

 

Hmatově a zvukově přizpůsobené stolní hry zaměstnají nevidomého člověka ve chvílích, kdy je venku špatné počasí nebo už fyzicky nezvládá aktivně sportovat. Člověče, nezlob se, karty, šachy, různé skládačky, pexesa i puzzle. Ti, co se rozhodli zkusit štěstí si hry zajisté maximálně užili.

 

Kromě toho, že lidem přibližujeme různé oblasti života nevidomého a slabozrakého, se podílíme i na realizaci sbírky Bílá pastelka. O té jste se mohli dozvědět na stanovišti s nově vytvořeným bludištěm, kde si všichni bez výjimky prošli s bílou holí.

 

Další stanoviště nabídly střelbu míčem na branku, ukázku kompenzačních pomůcek pro nevidomé a výrobky těžce zrakově postižených vyrobené v našich tvořivých kroužcích. 

Ukázali jsme, že život lidí s vadou zraku není tak chudý, jak se na první pohled může zdát. V dnešní době existuje snad vše, po čem srdce nevidomého člověka touží – jen ne opět vidět. 

 

Věříme, že akce Když oči nevidí aneb sportujeme potmě splnila svůj účel a všechny návštěvníky patřičně obohatila o nové zážitky i informace.

 

Akci podpořilo Město Hanušovice

 

Libuše Skálová


Obrázky