Poohlédnutí za proběhlým zájezdem do Čech pod Kosířem

Publikováno 27.11.2017 09:06 Odbočka Přerov


Obrázek

Čechy pod Kosířem

14. listopadu využila naše odbočka nabídky Olomouckého kraje a zapůjčila si od něj na zájezd nízkopodlažní autobus i s řidičem. Přizvali jsme kolegy z odboček Olomouc a Kroměříž. Cíl naší cesty, Čechy pod Kosířem, je nevelká hanácká obec, ale o to větší skvosty skrývá.
Svou pouť po této vesnici jsme započali prohlídkou nově zrekonstruovaného křídla zdejšího klasicistního zámku. Ochotná průvodkyně nás zasvětila do radostí i strastí života rodiny Sylva-Tarouců. V každé z deseti místností nám vybrala několik předmětů, které si naši nevidomí mohli podrobně osahat. Vidící zase ocenili malby Josefa Mánesa, který zde často pobýval. Poté jsme se přesunuli do sousedních místností, kde se nachází expozice Zdeňka a Jana Svěrákových. K osahání i vidění jsou rekvizity, kulisy, ukázky z filmů i mnoho informací a zajímavostí z jejich tvorby.
Po dobrém obědě jsme pokračovali návštěvou místního hasičského muzea. V prostorách, kde se ještě před sedmdesáti lety hasičská technika vyráběla, stojí dnes vzorně opečovávané stříkačky na ruční, parní i motorový pohon. Samozřejmě nechybí ani ukázky historické výstroje a vybavení hasičů.
Jen o pár kroků vedle nás čekala opravdová perla v podobě muzea kočárů. Průvodce nás zaníceným způsobem seznámil s vystavenými cestovními kočáry. Od malých pro dva pasažéry až po dvou i třítunové obry, které muselo táhnout nejméně šest koní a řídit dva kočí. Každý vůz má svůj příběh a trvá mnohdy i roky, než se partě nadšených řemeslníků podaří kočár zrenovovat. Jsou v tak nádherném stavu, že se ani nechce věřit, že je to už sto let, co se přestaly vyrábět. Byl to opravdu úchvatný zážitek.

Marek Šimíček


Obrázky