Po stopách napoleonských válek

Publikováno 28.08.2021 23:20 Odbočka Kyjov


Obrázek

Jako první jsme navštívili muzeum, kde průvodce umožnil našim nevidomým potěžkat a osahat si zbraně, se kterými se na bojišti válčilo. Dále jsme absolvovali čtyři multimediální expozice, což se na první pohled zdálo jako dost nešikovné řešení pro naši skupinu, ale ve finále byla velká spokojenost. Tato expozice je pojata netradičně a přináší poučení i silný nevšední zážitek taktéž pro lidi se zrakovým postižením. Sice jsme neměli možnost vidět důmyslně zařízený vnitřní prostor, který kopíruje ve zjednodušené formě dominanty a terén bojiště, taktéž tři světlíkové průhledy dovnitř pavilonu, symbolizující zúčastněné strany konfliktu a jejich střet. Ale dostačují pro nás bylo, že to co se na plátně promítá je komentováno a silnou stránkou byly i akustistické vjemy.
Památník Mohyla míru je  tvořena 26 metrovým  čtyřbokým jehlanem, zakončeným 10 metrovým  starokřesťanským měděným  křížem, sedícím na zeměkouli. Štíty  čtyř  štítonošů, stojících  v rozích   mohyly,  symbolizují Rusko,  Francii, Rakousko  a  také Moravu, země, které byly s bivou spojené. Na své jsme si došli uvnitř památníků. Co bylo k vidění nám bylo popsáno, ale nic nebránilo si vyzkoušet "šeptací kouzlo".

Pár kilometrů od známého bojiště jsme navštívili výrobce funkčních replik kanónů, kterými se v napoleónských válkách bojovalo. Sice se zde běžně nekonají žádné exkurze, přesto se na nás pan Kopeček připravil jak profesionál. Na prostranství nám připravil zbraně, části kanónů a jeden ve zmenšeném měřítku. Vyprávěl nám, jak k takto neobvyklé výrobě přišel, co všechno musel absolvovat. Vše jsme si mohli osahat, potěžkat. Přibývalo zvídavých otázek, neustálo bylo o čem diskutovat. Možná neplánovaně ale o to víc spontálně jsme dostali návrh - což si tak z jednoho kanónu vystřelit? Nenašel se nikdo, kdo by byl proti. Sice byla použita ta nejmenší replika, ale bohatě stačila! Všechny kroky přípravy byly doplněny slovem, ládování se ujaly přítomné děti. Pak škrtla sirka a......Tak ohlušující ránu, z 30 cm dlouhého děla nikdo nečekal!


Obrázky









 


Video


Jak jsme si vystřelili