Plavba po Bečvě

Publikováno 24.09.2019 12:57 Odbočka Olomouc


Obrázek

Ve čtvrtek 5. září se plavilo městem Přerov po řece Bečvě osm členek OO SONS Olomouc. Hodinová plavba proběhla za pěkného slunečného počasí na Ololodi Kordulka. Na palubě nás přivítal kapitán Jozef, který dříve brázdil vody Dunaje v Bratislavě (azda preto s nami naozaj hovoril po slovensky). Proplul s námi bez nehod všemi vodními nástrahami a pod všemi mosty a seznámil nás s lodí, řekou i městem Přerovem. Loď plula po proudu i proti proudu za doprovodu vodního ptactva a kytarové hudby, kterou nám náš kapitán pouštěl z lodního amplionu. Když byl kapitán v úzkých, nastoupily na jeho místo kormidelnice Anička, Klára a Marta a pomohly mu řídit loď do přístaviště. Plavbu jsme zakončili společným fotem a pozdravem „Ahoj!“. 

Plavba nás dobře naladila, a tak jsme se po ní odebraly do blízkého parku Michalov, oddechové zóny města Přerova. Poseděly jsme u kávičky a prošli se po parku, který je v současnosti pečlivě udržovaný. Vzrostlé, zajímavě zastřižené stromy, zelený trávník, upravené květinové záhony. Bylo se čím pokochat. Takže kromě plavby jsme zažily i příjemnou procházku. Odpolední výlet do Přerova se nám zkrátka vydařil a radost jsme měly i z toho, že jsme nemusely nikde dlouho čekat - ani na autobus, ani na vlak. Kam jsme přišly, tam hned něco jelo.

Každé účastnici výletu jsem závěrem při cestě domů položila otázku: "Co se ti dnes v Přerově nejvíce líbilo a jaké zážitky si odnášíš?"

Anička: „Moc se mi líbila Květa, když krmila kačenky chlebem, nikdo to nedělal s větším potěšením než ona. Pak jsem byla také spokojená s tím, že mi kapitán Jozef půjčil nejen svoji čepici, ale i lodní kormidlo a tak jsem se na chvíli stala lodivodem. "

Eva: „Zdánlivě šlo o všední den, ale zážitky byly nevšední. Kromě plavby po Bečvě jsem velmi ocenila úžasnou práci  lidských rukou při úpravě zahrady v Michalově. Stálo to za to udělat krok navíc a vidět tu nádheru. O květiny a stromy je tu pečováno s velkou láskou. Navíc Přerované jsou moc příjemní a milí lidé"

Jana: „Mně se líbilo všechno, jsem na sebe hrdá, že jsem ušla kus cesty s naštípnutým prstem na noze. Naše parta byla bezva, šlo opravdu o pětihvězdičkový výlet. Kdybych byla hloupý Honza za pecí a zůstala dnes doma, nic nového bych nepoznala a to by bylo škoda."

Květa: „Konečně jsem  poprvé plula na lodi a dokonce krmila kačenky. Škoda, že toho chleba nebylo víc. Také je škoda, že nás účastníků nebylo víc, ti co s námi nebyli, o moc přišli."

Klára: „Nadchlo mě, že kapitán Jozef mluvil slovensky. Taky jsem řídila loď a to byl pro mě výjimečný zážitek. Cestou zpět jsem si všimla obchůdku s názvem Krámek. Tam jsem prostě musela nahlédnout. Výsledkem bylo pořízení magnetky s obrázkem roztomilé kočky domácí. Pěkná vzpomínka na dnešní pohodový den."

Libuška: „Úchvatný byl Michalský park, pěkné počasí a posezení v parku bylo taky prima. A dokonce jsme stihly autobus i vlak, nikde jsme nezabloudily, na lodi jsme se nepotopily a šťastně jsme odjely domů."

Zdena: „Přerov má krásný park, ten se mi líbil. Taky se mi velmi líbil nový Tyršův most se sochou zubra, který tu symbolizuje značku proslulého přerovského piva. Plavba po Bečvě byla také hezká a příjemná. Když jsme míjeli lodí pamětní desku Františka Venclovského, zavzpomínali jsme i na tohoto našeho prvního přemožitele kanálu La Manche.  Zajímavé bylo i okolí řeky Bečvy, příroda, starobylé hradby, domy, komíny průmyslových podniků a mosty, pod nimiž jsme podplouvali."

Marta: „Líbila se mi už kdysi plavba Ololodí po Moravě. A plavba po Bečvě Přerovem, to byl také nevšední zážitek. Vůbec to byl moc příjemný den mezi příjemnými lidmi. Zaujalo mě vyprávění kapitána lodi o bráně, která je umístěna v kamenném břehu Bečvy. Sem  v minulosti najížděly koňské povozy. Přes bránu se v zimě na povozy nakládaly kusy ledu a odvážely se do přerovského pivovaru, sloužily pak k chlazení. V létě se zase tudy vynášelo do povozů splavené dřevo z Beskyd a dále se prodávalo tehdejším spotřebitelům. No a to, že jsem měla možnost zkusit si řídit celou loď a na hlavě mít kapitánskou čepici, to byla třešnička na dortu."

Tolik tedy účastnice zájezdu o vydařeném odpoledni v Přerově. Děkujeme všem účastnicím, že se s námi podělily o své dojmy.

 Marta Cvoligová

 

 


Obrázky