Pezentace OO SONS Jičín

Publikováno 08.05.2017 18:58 Odbočka Jičín


Obrázek

V pondělí 1. května od 8 do 16 hodin na Arkádovém nádvoří jičínského zámku pracovnice Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, oblastní odbočka Jičín Lucie Strašíková a Monika Čechová prezentovali SONS, z.s. ČR, na tzv. Májovém pondělí.
Jednalo se již o 13. ročník této akce a SONS se letos účastnilo poprvé.
Návštěvníci si mohli prohlédnout pomůcky do domácnosti, jako krejčovský metr pro nevidomé, třítko na česnek, držák cibule, spony na ponožky. Mohli si vyzkoušet simulační brýle pro představu různých zrakových vad. Ti odvážnější, zkoušeli chodit s pomocí bílé hole a s klapkami na očích.
Zajímavá byla také ukázka slepeckého písma na pichtově stroji. Největší zájem o zkoušku psaní byl u dětí. K shlédnutí byly reliéfní knihy, knihy
v braillově písmu, časopisy ve zvětšeném černotisku. Dále byly k prohlédnutí zvětšovací lupy, peněženka, ozvučený míč a další.
Také bylo možné zkusit si nalévaní vody s pomocí kompenzační pomůcky, tzv. hladinky. Mnohé zdravé, při zkoušce, překvapila tato pomůcka svou potřebností a uvědomili si její důležitost.
Děti ale i dospělé zaujalo i hmatové pexeso, všichni si je rádi zahráli. Velmi zajímavou zkušeností byl i nácvik podpisu přes šablonku. Pobavili se děti i dospělí.
Kdo chtěl, mohl přispět finančním příspěvkem do kasičky v podobě plyšového psa, za což obdržel na oplátku bílou pastelku. Letošní veřejná sbírka se bude konat 11. října 2017.
Akce v Jičíně se vydařila, počasí nám přálo a přišli se podívat i Rumcajs s Mankou.
Ing. Lucie Strašíková, předsedkyně


Video


Internetová TV - reportáž (V minutě 2.48 a 3.18 je SONS.)