Ozdravně naučný pobyt v ekocentru Veronica Hostětín

Publikováno 29.01.2018 12:50 Odbočka Zlín


Obrázek

Ve dnech 16. 1. - 18. 1. jsme se spolu s dalšími členy odboček SONS z celého zlínského kraje vydali do Hostětína – malé vesničky na úpatí Bílých Karpat, kde pro nás byl nachystán pobyt s bohatým programem, tematicky zaměřený na ekologii, ochranu přírody, zdravý životní styl a relaxaci.

Ubytování, občerstvení i veškeré aktivity probíhaly v Ekocentru Veronica. Toto centrum funguje jako penzion, je postaveno jako nízkonákladová stavba – s použitím přírodních materiálů a technologií, které co nejméně zatěžují životní prostředí. Součástí ekocentra je také velká zahrada, historická sušírna ovoce a vyhlášená BIOmoštárna. I veškeré občerstvení bylo nejen velmi chutné, ale také zdravé, většinou ze surovin z lokální produkce, na výběr byly i vegetariánské či bezlepkové varianty.

Program začal první den po obědě přednáškou o zahradní terapii s paní Ing. Galle. Ta nám povyprávěla o možných aktivitách v rámci této terapie, a přesto, že venku byl sníh a my museli zůstat vevnitř, mohli jsme si vyzkoušet „zimní aktivity“, např. výrobu vlastního bylinkového čaje, tvorbu bludiště a puzzle z přírodnin nebo zvukové pexeso ve formě různých druhů semínek. Poté následovala přednáška o zimní přírodě a fauně Bílých Karpat. Den jsme zakončili muzikoterapií. Paní lektorka s sebou přivezla spoustu nástrojů – bubnů, dřívek, zvonečků i píšťal, na které jsme si společně zahráli. Nakonec nám také předvedla hru na tibetské mísy, u které jsme se všichni krásně zrelaxovali.

Druhý den dopoledne nám Mgr. Křepelková přednášela o působení přírody na člověka, o prospěšnosti a nutnosti kontaktu s přírodou. I když třeba bydlíme ve městech a do lesa máme daleko, je dobré mít alespoň kousek přírody doma. Poté následovala přednáška o tom, jak se chovat šetrně k životnímu prostředí v rámci vedení domácnosti či firmy a také jak se dá takovým způsobem i ušetřit na financích. Odpoledne jsme se prošli po areálu ekocentra, podívali se do sušírny ovoce i do moštárny, měli jsme také možnost ochutnat sušené ovoce, různé druhy moštů a sirupů. Večer nás čekal zábavný kvíz a posezení s hrou na harmoniku a zpěvem.

Poslední den dopoledne jsme si pod vedením lektorů vyrobili ekologické čisticí prostředky – prací gel, tekutý čisticí písek a mycí prostředek na nádobí. Pobyt byl zakončen vynikajícím obědem a společným rozloučením.

Pobyt se nám zaměstnancům i členům velmi líbil a doufáme, že jsme v ekocentru Veronica nebyli naposledy. Děkujeme paní ředitelce ekocentra Ing. Křivákové, zaměstnancům ekocentra i všem lektorům za jejich vstřícný a milý přístup.

 

Text: Bc. Eva Benešová

Foto: Bc. Eva Benešová a Pavla Andrýsková


Obrázky

Zvukové pexeso v podobě trubek se semínky Zvukové pexeso v podobě trubek se semínky
Přednáška o zahradní terapii Přednáška o zahradní terapii
Zahradní puzzle z přírodnin Zahradní puzzle z přírodnin
Tvorba vlastního čaje Tvorba vlastního čaje
Přednáška o zimní přírodě Přednáška o zimní přírodě
Muzikoterapie Muzikoterapie
Muzikoterapie - společná hra na bubny Muzikoterapie - společná hra na bubny
Kvíz - hádej co to je? Kvíz - hádej co to je?
Zpracování ovčí vlny Zpracování ovčí vlny
Procházka po zahradě Procházka po zahradě
Sušírna ovoce Sušírna ovoce
V moštárně V moštárně
Večerní posezení Večerní posezení
Večerní posezení Večerní posezení
Výroba ekologických čistících prostředků Výroba ekologických čistících prostředků
Výroba ekologických čistících prostředků Výroba ekologických čistících prostředků