Osvěta na SOŠ Šumperk v rámci akce Justinovy Vánoce

Publikováno 15.01.2024 15:01 Odbočka Šumperk


Obrázek

OSVĚTA NA SOŠ ŠUMPERK V RÁMCI AKCE JUSTINOVY VÁNOCE 

 

Ačkoli poslední měsíc roku 2023 nebyl, co se týče nabídky našich aktivit, příliš bohatý, přesto jsme nezaháleli. Ve čtvrtek 14. prosince, těsně před nástupem dovolené a vánočních svátků, se na Střední odborné škole v Šumperku konala akce pod názvem Justinovy Vánoce a naše odbočka byla mezi zvanými neziskovými organizacemi. Je to už podruhé, co jsme v rámci této události byli osloveni, a tak jsme s radostí účast opět potvrdili. Našim úkolem bylo dorazit do prostor  SOŠ a zprostředkovat tamějším studentům školy zážitkové aktivity potmě a umožnit jim nahlédnout do života se zbytky zraku nebo zcela bez něj.

Během celého dopoledne se na našem stanovišti, kterým se pro tento účel stala jedna učebna, prostřídaly čtyři třídy se studenty toužících dozvědět se něco o službách a činnosti odbočky SONS, o světě nevidomých a také o životě s vodícím psem. Kromě toho si každý mohl u zážitkových aktivit vyzkoušet pomůcky, které slabozrakým a nevidomým pomáhají při každodenních úkonech. Dále jsme se zaměřili na ukázku toho, jak pomáhá bílá hůl, indikátory barev, hladiny i světla, šablonka na podpis a na rozpoznávání bankovek, jak se užívá Braillovo bodové písmo a jakými způsoby si mohou lidé s vadou zraku označovat různé věci od dokumentů, přes tlačítka na spotřebičích až po označování kořenek a pracovních ploch. Důraz jsme kladli hlavně na nutnost přizpůsobování prostředí, ve kterém nevidomí a slabozrací lidé žijí a na skutečnost, že i když nevidí, umí v mnoha případech být samostatní a fungovat bez pomoci druhých. 

         Přátelské prostředí Střední odborné školy Šumperk navštěvujeme moc rádi. Kromě pořádání besed se tu pravidelně scházíme na horolezecké stěně a také úspěšně spolupracujeme při sbírce Bílá pastelka. Věříme, že vzájemná náklonnost školy a naší odbočky bude pokračovat i v tomto roce a už teď se těšíme na další společné akce.