Oslavy v Čisté u Horek

Publikováno 01.07.2019 10:12 Odbočka Jičín


Obrázek

  Jaro postupně předalo štafetový kolík létu a po chladných dnech se nám v červnu značně oteplilo. Tento měsíc jsme se s naším stánkem zúčastnili dvou prezentací, jedna z nich proběhla na oslavách v Čisté u Horek. V sobotu 15. června zde slavili výročí 650 let od první písemné zmínky o obci Čistá a místní hasiči 120 let od založení sboru dobrovolných hasičů a my byli u toho.

  Vyrazit na tuto akci s naším stánkem jsme se rozhodli opravdu na poslední chvíli a pan starosta Ladislav Jiřička podpořil naši snahu. Touto cestou bychom mu chtěli ještě jednou poděkovat za jeho vstřícné jednání a zajištění stánku. Nutno podotknout, že tento den panovalo obrovské vedro, a to se podepsalo i na množství účastníků. Náš tým měl v rozpáleném stánku těžkou úlohu, ale prokázal odolnost a vydržel. I přes nepříliš přející podmínky nás navštívilo mnoho lidí, hlavně dětí. Ty měly možnost u nás jako vždy vyzkoušet hry pro nevidomé, což rády využily. Zejména zvukové pexeso, novinka v našem stánku, budila jejich zájem.

  Také jsme návštěvníky seznámovali s Braillovým písmem, mohli si napsat si text na Pichtově psacím stroji. Též si mohli prohlédnout pomůcky a přístroje usnadňující život slabozrakých a nevidomých, např. měřič hladiny tekutiny v nádobách, přístroj na zjištění barvy předmětů, mluvící kuchyňskou váhu, peněženku, hodinky, budík, několik druhů lup a další pomůcky. Mohli si zkusit podepsat se pomocí šablonky a zároveň si mohli vyzkoušet, zda poznají hmatem předměty na vyobrazených 3D obrázcích. Dále byly k prohlédnutí hry pro nevidomé (Člověče, nezlob se nebo třeba šachy). Samozřejmostí byla zkouška chůze s bílou holí s klapkami na očích. Děti od nás jako dárek dostávaly tašky, kde měly různé osvětové materiály, např. informace o Pichtově psacím stroji, Braillovu abecedu, kalendářík s logem Bílé pastelky a také několik tematických slov napsaných Braillovým písmem, na kterých si mohly vyzkoušet, zda je budou umět přečíst. Dětem jsme rozdávali i balónky s naším logem. Návštěvníci nám často přispěli do kasičky s pejskem, za což velice děkujeme.
 


Obrázky

Ukázka chůze s bílou holí 1 Ukázka chůze s bílou holí 1
Ukázka chůze s bílou holí 2 Ukázka chůze s bílou holí 2
Ukázka chůze s bílou holí 3 Ukázka chůze s bílou holí 3
Nalévání vody po slepu Nalévání vody po slepu
Hádání reliéfních obrázků pro nevidomé děti Hádání reliéfních obrázků pro nevidomé děti
Hádání reliéfních obrázků pro nevidomé děti Hádání reliéfních obrázků pro nevidomé děti