Oslavy 25. výročí založení SONS

Publikováno 17.06.2021 10:07 Šváb Radek


Obrázek

Rotary klub Praha City, za laskavé podpory a spolupráce Nadace Jana a Medy Mládkových a Musea Kampa v Praze, pozval širokou veřejnost u příležitosti Mezinárodního Dne Rotary na společné odpoledne na nádvoří Sovových mlýnů na Kampě. V neděli 6. června 2021 jsme tak měli možnost oslavit 25. výročí založení SONS společně s rotariány, jejichž motto zní NAŠÍM POSLÁNÍM JE DĚLAT SVĚT LEPŠÍM.

Počasí nám přálo, teplo a sluníčko přesně tak akorát, zkrátka den jako korálek. Atmosféra celého nedělního odpoledne byla veskrze příjemná a nálada se nesla v duchu touhy pomáhat a podporovat dobrou věc.
Na nádvoří se krátce po poledni začali scházet první hosté, kteří už netrpělivě očekávali zahájení oslav. Celým dnem nás provázela oblíbená moderátorka, dříve hlasatelka České televize, Marie Tomsová.
Hned v úvodu programu se slova ujal MUDr. Ilja Chocholouš, bývalý guvernér distriktu Česko a Slovensko pro rok 2019/2020, který představil činnost jejich organizace a později odpoledne byly pak slavnostně předány desetitisícové šeky z rukou JUDr. Lenky Deverové, nastupující prezidentky Rotary klubu Praha City. Za SONS si šek převzala paní Alžběta Suková, vedoucí prodejny tyflopomůcek, neboť částka bude využita na podporu realizace projektu E-SHOP – TYFLOPOMŮCKY.
Věděli jste, že Rotary je nejstarší mezinárodní klubová organizace, která vznikla již v roce 1905 v USA? Sdružují se v ní lidé různých profesí, kteří se pravidelně setkávají a věnují svůj čas, schopnosti i finanční prostředky na dobročinné účely a další veřejně prospěšné aktivity.
Během odpoledne vystoupil v rozhovoru s moderátorkou viceprezident našeho spolku, pan Rudolf Volejník a pohovořil o vzniku SONS, o jejím fungování a prospěšnosti i úskalích všeho co pro nevidomé a slabozraké děláme, ale také o tom co je potřebné a důležité pro další rozvoj spolku a výhledu do budoucnosti organizace a života nevidomých vůbec. Bylo zřejmé, že publikum jeho slova vnímalo s upřímným zájmem, a také jej odměnilo pěkným potleskem.  Následovalo neméně zajímavé povídání o festivalu Dny umění nevidomých (DUN) a Tyfloartu s paní Dagmar Filgasovou, vedoucí odbočky Vsetín a hlavní organizátorkou a propagátorkou DUN a Tyfloartu v ČR. Na pódiu se rovněž představily ředitelky dalších podporovaných neziskových organizací, paní i Mgr. Soňa H. Morawitzová, ředitelka Nadace Krása pomoci a Mgr. Jaroslava Franková, ředitelka Pražské organizace vozíčkářů.
Jedním z nejmilejších vystoupení bylo jednoznačně představení SVVP s Kristýnou Schwarzovou a vodícím psem ve výcviku. Přiblížila lidem průběh výcviku vodících psů, jak dlouho výcvik trvá a co všechno se psi ve výcvikové škole naučí, jakým způsobem se vybírají štěňata a mnoho dalších zajímavostí. Rozkošný hnědý chlupáč předvedl svoje dovednosti a přítulnost a okamžitě si tak získal srdce a obdiv všech návštěvníků.
Nedílnou součástí byly také prezentace, kde si mohli lidé vyzkoušet například zvukovou střelbu, chůzi s bílou holí, seznámit se s tyflopomůckami pro nevidomé a slabozraké nebo si zkusit psaní na Pichtově psacím stroji pro nevidomé. Nadace Krása pomoci připravila zajímavou aktivitu ve formě malování na textil. Své umění, tvořivost a kreativitu si vyzkoušela i paní ředitelka SONS Veronika Pokorná s dcerkou. Museum Kampa nabídlo pozvánku na aktuálně probíhající výstavy uměleckých děl z oblasti malířství a sochařství, Letní scéna Musea Kampa pozvala návštěvníky na zbrusu novou divadelní hru Werich!, kde se na jevišti ve vášnivé debatě objeví „mladý Werich“ v podání Vojty Kotka, se svým „životem již otřelým Werichem“, kterého ztvární Václav Kopta. Toto představení se hraje od 14. června po celé léto a koncem srpna se na scénu vrátí i loňská velice úspěšná hra Meda, kde Tatianu Dykovou (Vilhelmovou), jako Medu Mládkovou, vystřídá neméně skvělá herečka Tereza Voříšková. Obě představení si jistě mohou užít i lidé se zrakovým hendikepem, protože i samotný poslech představení je uchvacující.
Příjemnou atmosféru tohoto významného odpoledne dokreslovala živá hudba v podání zrakově hendikepovaných umělců, a návštěvníci si tak mohli užít vystoupení Ráchel Skleničkové v doprovodu Michaely Blažkové, Aleny Terezie Vítek a veselého Kyklopbandu, který také celý program uzavřel a lidé odcházeli s dobrou náladou a písničkou na rtech.
Vše se dobře podařilo a my už se teď těšíme na příští rok!


Obrázky

Informační stánek SONS Informační stánek SONS
Moderátorka akce paní Marie Tomsová Moderátorka akce paní Marie Tomsová
Rozhovor s viceprezidenterm SONS panem Rudolfem Volejníkem Rozhovor s viceprezidenterm SONS panem Rudolfem Volejníkem
Vedoucí prodejny Tyflopomůcek Praha paní Alžběta Suková přebírá šek od Rotary klubu Praha City Vedoucí prodejny Tyflopomůcek Praha paní Alžběta Suková přebírá šek od Rotary klubu Praha City
Rozhovor s paní Dagmar Filgasovou - hlavní organizátorkou festivalu DUN na Moravě Rozhovor s paní Dagmar Filgasovou - hlavní organizátorkou festivalu DUN na Moravě
Vystoupení Aleny Terezie Vítek Vystoupení Aleny Terezie Vítek
R8chel Skleničková R8chel Skleničková
Vystoupení skupiny Kyklopband Vystoupení skupiny Kyklopband