Olomouc, radnice

Publikováno 04.02.2019 15:50 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Olomouc, Radnice

Aktualizováno: 8. 6. 2023

Lokalita: mapa

Historická budova radnice se nachází v Olomouci, uprostřed Horního náměstí. Je dobře dostupná ze zastávek tramvaje U sv. Mořice a Náměstí Hrdinů.

Možnosti prohlídky:

Prohlídka má dvě části. V první části vás průvodce povede Horním náměstím k bronzovému modelu města, kde poznáte všechny budovy, kostely a paláce, které jsou v centru města. V druhé části prohlídky s průvodcem vstoupíte do budovy radnice, kde si prohlédnete interiér a haptický dřevěný model budovy a makety Sloupu Nejsvětější Trojice.

Vedle zmíněných prohlídek si můžete v Informačním  centru Olomouc, v podloubí radnice zapůjčit haptickou knihu o Olomouci a jejích památkách, psanou v černotisku a Braillově písmu s reliéfními obrázky významných budov a paláců, radnice, orloje a olomouckých barokních kašen.

Můžete si také zapůjčit audio průvodce k prohlídkám s přáteli či s rodinou, ve kterém jsou nahrané texty ke každé důležité památce v centru. Prohlídka s mapou a se „sluchátkem“ trvá asi 1,5 hodiny.

Před hlavním vchodem do radnice na západní straně budovy je umístěné bohatě zvířecími motivy zdobené pítko, v jehož blízkosti je také oblíbená kamenná želva.

Celá nabídka Informačního centra Olomouc na letní sezónu 2023:

Výstup na radniční věž: Od 1.7.  do  8.9. každý den v 10:00, 11:30, 15:30 a 16:30  Zájemce se ohlásí v Informačním centru Olomouc v podloubí radnice.

Prohlídka Olomouc v kostce: Trasa prohlídky vás povede od modelu města – orloj – Sloup Nejsvětější Trojice (vnější prostor –  kaple) – prohlídka radnice – výstup na radniční věž. Prohlídky se konají od 1.7. do 8.9. každý den 9:30, 11:00, 15:00 a 16:00. Délka prohlídky cca 60 min.

Prohlídka Slavnostního sálu  ZŠ Komenia: Každý den od 1.7.  do  8.9.  každý den ve 13:00,

Prohlídka Za branami města: Každý pátek od 7.7. do 8.9.,

Trasa – Bezručovy sady – podél Mlýnského potoku – Smetanovy sady – významné olomoucké vily – historie města 19. A 20.století.

Prohlídky v olomouckých kostelech od června do září: Katedrála sv. Václava a krypta,  sv. Michal,  Husův sbor,  kostel Panny Marie Sněžné, Červený kostel, Olomoucký arcibiskupský palác, bazilika Minori na Sv. Kopečku.

Prohlídka secesní Vily Primavesi www.vilaprimavesi.cz

Prohlídka města s audio průvodcem – zapůjčení v informačním centru Olomouc,

Více informací o dalších prohlídkách: https://tourism.olomouc.eu

Objednávání:

Informační centrum Olomouc zajišťuje externího průvodce na prohlídky budovy radnice a Horního náměstí. Nezajišťuje však průvodce v externích subjektech.

Kontakt: Telefon: 585 513 385, 585 513 392 e-mail: infocentrum@olomouc.eu 

Otvírací doba: pondělí až sobota 09:00 až 18:00, neděle 09:00 až 17:00

Vstupné:

Výstup na radniční věž je zdarma.

Prohlídka Olomouc v kostce: Vstupné v Informačním centru Olomouc, cena 100 Kč/50 Kč.

Prohlídka Slavnostního sálu  ZŠ Komenia: vstupné v Informačním centru Olomouc, cena 50 Kč/25 Kč.

Prohlídka Za branami města: vstupné v Informačním centru Olomouc, cena 100 kč/50 Kč.

Prohlídky v olomouckých kostelech: Prohlídky jsou zdarma.

Prohlídka secesní Vily Primavesi   www.vilaprimavesi.cz

Prohlídka města s audio průvodcem – vratná záloha na zapůjčení sluchátka je 300 Kč, platba za zapůjčení 100 Kč.

Trasa:

Vlakem: Před vlakovým nádražím, od hlavního vchodu mírně vlevo, se nachází stanoviště tramvají s ozvučeným panelem – ovládání VPN. Pojedete tramvají č. 2, 4 nebo 6 směr centrum a vystoupíte na zastávce U Sv.Mořice. Přejdete kolmo dvoje tramvajové koleje a stále v přímém směru, podél levé strany budov ulice Opletalova, přijdete na Horní náměstí. Na rohu se otočíte vpravo, přejdete ulici a dále pokračujte podél pravé strany budov cca 20 metrů. Zde se otočíte vlevo a přejděte přes náměstí přímo k podloubí budovy radnice, kde se vpravo od historického orloje nachází Info centrum. 

Autobusem: Po projití podchodu a přejití tramvajových kolejí pojedete ze zastávky Autobusové nádraží, podchod tramvají č. 4 směr centrum a vystoupíte na zastávce U Sv.Mořice. Přejdete kolmo dvoje tramvajové koleje a stále v přímém směru, podél levé strany budov ulice Opletalova, přijdete na Horní náměstí. Na rohu se otočíte vpravo, přejdete ulici a dále pokračujte podél pravé strany budov cca 20 metrů. Zde se otočíte vlevo a přejděte přes náměstí přímo k podloubí budovy radnice, kde se vpravo od historického orloje nachází Info centrum. 

V Olomouci průběžně probíhají opravy komunikací. Je proto vhodné si před plánovanou cestou vyhledat spojení.

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých

Historická budova olomoucké radnice, která vévodí Hornímu náměstí, představuje již po šest staletí symbol hospodářského a politického významu někdejšího královského hlavního města Moravy. Dnes je nejvýznačnější stavební památkou olomoucké světské architektury s veřejným nebo reprezentativním posláním, která stále slouží svému původnímu určení. Je sídlem úřadu městské samosprávy.

Budova radnice je čtyřkřídlá ve tvaru obdélníku, s vnitřním dvorem uprostřed. Z jižní fasády vystupuje arkýř gotické kaple sv. Jeronýma, který je bohatě zdobený kružbami a figurálními motivy. Při východní straně budovy je dvouosé schodiště s renesanční lodžií. Severní straně vévodí šestipatrová věž s hodinami, která byla po většinu času věží strážní. Je vysoká 75 metrů. V sousedství radniční věže je monumentální zděný výklenek s orlojem, který byl vytvořen v 15 století a je druhý nejstarší v republice.

V interiéru se dochovala řada původních klenutých místností včetně slavnostního sálu, který je dnes využíván jako Obřadní síň. Interiér gotické kaple sv. Jeronýma zdobí unikátní kroužená klenba, která je nejstarší klenbou tzv. podunajského typu u nás. Při pravidelných organizovaných výstupech na věž navštívíte kromě vyhlídkového ochozu i místnost věžného.

V budově jsou schody i označený výtah a v přízemí označené WC pro návštěvníky, které je přístupné z východní strany.

Web objektu: 

Radnice Olomouc 

Web s informacemi o objektu: 

Olomoucká radnice na Wikipedii

O budově radnice

Olomoucký orloj

Infocentrum Olomouc  

Přístupnost stránek je prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující.

Poznámka:

Vstup s vodícím psem do historické budovy radnice včetně prostor Informačního centra je povolen.

WC pro návštěvníky je k dispozici v rámci otevírací doby radnice v budově radnice. Vstup je z levé strany budov, viděno od orloje.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Autoři fotografií:

Jan Andreáš, Statutární město Olomouc

Marie Hejčová

Audio pozvánka: k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Radnice Olomouc audiopozvánka