Olomouc, Kostel svatého Michala

Publikováno 22.05.2019 10:06 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Olomouc, Kostel svatého Michala

Aktualizováno: 27.05.2019

Lokalita: mapa

Kostel svatého Michala se nachází v Olomouci, na Žerotínově náměstí  1, v blízkosti tramvajové zastávky Náměstí Republiky.

Možnosti prohlídky:

Komentovaná prohlídka chrámu svatého Archanděla Michaela, Křížové chodby se sochami a 3D modelem s popisem v Braillově písmu, Kaple svatého Alexeje, Rajský dvůr i Dóm jeskyňky se studánkou a v létě s průvodcem gotická zvonice se čtyřmi zvony. Během prohlídky hapticky pevné části kostela, například vyřezávané boky 300 let starých lavic s motivy andílků, granátových jablíček, slunečnic atp., umělý mramor, sousoší narození Krista a Pieta, a sochy v Křížové chodbě. V rámci komentované prohlídky na vyžádání u průvodce kostelní zvonek, klepač používaný pouze na Velikonoce, svatý růženec a třeba i velký klíč od kostela.

Objednávání: Objednávání komentované prohlídky předem pro skupinu zrakově postižených návštěvníků a informace o provozu kostela z důvodu oprav (2018-2021) na farním telefonu. Při objednávání prohlídky je možno požádat o haptické předměty.

Kontakt: Farář P. Mgr. Antonín Štefek Tel: 603 282 975, email faolomouc-smi@ado.cz

Otevírací doba: Červen až září 7:00 – 20:00, říjen až květen 7:00 – 16:40 h.  Po dobu rekonstrukcí 2018 až 2021 bude kostel otevřen dle aktuálního postupu oprav. Pro konkrétní Informace volejte na farní telefon.

Vstupné: ZTP 0 Kč, ZTP/P 0Kč, doprovod  0Kč, možnost dobrovolného příspěvku do pokladničky v kostele.

Trasa:

Vlakem: Před vlakovým nádražím se nachází stanoviště tramvají s ozvučeným panelem – ovládání VPN. Pojedete tramvají č. 2, 4 nebo 6 směr centrum a vystoupíte na zastávce Náměstí Republiky. Přejdete přes koleje a budete pokračovat ve směru jízdy po protějším chodníku po jeho pravé straně. Dále průchodem ve tvaru písmene S, pak vlevo a po 10 metrech přejdete na protější chodník a budete se držet vpravo podél budov Univerzitní ulice. Tato se mírně stáčí doprava a mění v ulici Mahlerovu. Před kaplí sv. Jana Sankandra přejdete na protější chodník, který obkružuje samotnou kapli. Kolem ní po pravé straně nahoru vystoupáte až ke kostelu svatého Archanděla Michaela, k jeho delší boční straně. Hlavní vchod do kostela se nachází vpravo po schodech na jeho kratší straně. 

Autobusem: Po projití podchodu a přejití tramvajových kolejí pojedete ze zastávky Autobusové nádraží, podchod tramvají č. 4 směr centrum a vystoupíte na zastávce Náměstí Republiky. Přejdete přes koleje a budete pokračovat ve směru jízdy po protějším chodníku po jeho pravé straně. Dále průchodem ve tvaru písmene S, pak vlevo a po 10 metrech přejdete na protější chodník a budete se držet vpravo podél budov Univerzitní ulice. Tato se mírně stáčí doprava a mění v ulici Mahlerovu. Před kaplí sv. Jana Sankandra přejdete na protější chodník, který obkružuje samotnou kapli. Kolem ní po pravé straně nahoru vystoupáte až ke kostelu svatého Archanděla Michaela, k jeho delší boční straně. Hlavní vchod do kostela se nachází vpravo po schodech na jeho kratší straně. 

V Olomouci průběžně probíhají opravy komunikací. Před plánovanou návštěvou je vhodné si Vyhledat spojení

web objektu: 

Farnost svatého Michala v Olomouci

web s informacemi o objektu:

Kostel sv.Michala na webu turism.olomouc.eu

Kostel svatého Michala na Wikipedii

Přístupnost webu je prověřena programem JAWS a NYDA. Přístupnost vyhovující.

Poznámka:

Do objektu může vodicí pes.

WC pro návštěvníky v kostele není.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Chrám svatého Michala v Olomouci audiopozváka