Olomouc, Katedrální chrám svatého Gorazda

Publikováno 30.04.2019 13:36 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Olomouc, Katedrální chrám svatého Gorazda

Aktualizováno: 10. 2.2023

Lokalita: mapa

Pravoslavný katedrální chrám svatého Gorazda se nachází v Olomouci na Gorazdově náměstí č. 14, v blízkosti tramvajové zastávky U Bystřičky.

Možnosti prohlídky:

Komentovaná prohlídka chrámu s 3D modelem chrámu a haptickými předměty, například roucho, kadidlo a další liturgické předměty, a hapticky též pevné části chrámu – nádoba na svěcenou vodu, křtitelnice a další. 

Objednávání:  Komentované prohlídky je možno objednat jen po telefonickém objednání.

Kontakt: telefon: Otec Alexej Kukhta  776 825 060.

Otevírací doba: Přístup do chrámu po telefonické dohodě a 45 minut před začátkem bohoslužeb, které se konají v tyto dny: středa, pátek, sobota 18:00, neděle 9:30 h.

Vstupné: ZTP 0 Kč, ZTP/P 0 Kč, doprovod 0 Kč

Trasa:

Vlakem: Před vlakovým nádražím se nachází stanoviště tramvají s ozvučeným panelem, ovládaným VPN. Pojedete tramvají  č. 2, 3, 4 nebo 6 směr centrum a vystoupíte na zastávce U Bystřičky. Přejdete na chodník a dále budete pokračovat ve směru jízdy po pravé straně chodníku, přejdete přes most a za neozvučeným přechodem pro chodce se dáte vpravo, podél budov ulice Dr. Milady Horákové, které budete mít po levé straně. Potom opíšete po levé straně výřez kolem budovy, který vás navede na další přechod po vaší pravé ruce, po jehož přejití se budete držet stále pravé strany budov ulice Kpt. Nálepky, která vás dovede až ke Katedrálnímu chrámu svatého Gorazda, který budete mít po pravé ruce. Vchod do chrámu se nachází po otočení se vpravo a vystoupání několika schodů.

Autobusem: Po projití podchodu a přejití tramvajových kolejí pojedete ze zastávky Autobusové nádraží  podchod, tramvají č. 4 směr centrum a vystoupíte na zastávce U Bystřičky. Dále budete pokračovat podle popisu cesty vlakem, viz výše.

V Olomouci průběžně probíhají opravy komunikací. Před plánovanou návštěvou je vhodné si vyhledat spojení.

web objektu: Katedrální chrám svatého Gorazda vlastní web nemá.

Web s informacemi o objektuKatedrální chrám svatého Gorazda na Wikipwdii

Přístupnost webu byla prověřena programem JAWS a NYDA. Přístupnost vyhovující.

Poznámka:

Do objektu vodicí psi nesmí!!!
WC pro návštěvníky pouze výjimečně v rámci komentované prohlídky.

Upozornění: Do 31.12.2020 nejezdí ve směru do centra přes zastávku U Bystřičky tramvaje. Do chrámu sv.Gorazda je nutno jít pěšky s doprovodem od vlakového nádraží Masarykovou třídou, před mostem odbočit vpravo a po Nábřeží na Gorazdovo náměstí, kde se již nachází Chrám sv.Gorazda.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Audiopozvánka Katedrální chrám sv.Gorazda v Olomouci