Olomouc Chrám svatého Mořice

Publikováno 26.03.2019 14:00 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Olomouc, Chrám svatého Mořice 

Aktualizováno: 14. 2. 2024

Lokalita:  mapa  

Chrám svatého Mořice se nachází v Olomouci na ulici 8. Května, v blízkosti tramvajové zastávky U Svatého Mořice.

Možnosti prohlídky:

Komentovaná prohlídka chrámu s průvodcem, s haptickou prohlídkou pevných částí  interiéru. Jsou to například sloupky v lavicích a vyřezávané boky lavic, kovaná zdobná mříž, dvoumetrová socha anděla, držícího misku se svěcenou vodou u vstupu a trojrozměrný dřevěný model chrámu s popisem v Braillově písmu. Při prohlídce s průvodcem je možno si hapticky prohlédnout i původní křtitelnici, dřevěnou, zdobenou zpovědnici a okolí oltáře.

Objednávání: 

Kostel je volně přístupný, komentované prohlídky s průvodcem jen po telefonickém objednání na faře pouze od května do září mimo bohoslužbu.

Kontakt: tel.: 585 223 179  email: christ@volny.cz   

Otevírací doba:

Leden až březen je 7-16:30, duben až červen je 7-18:00,

červenec a srpen je 7-19:00, září a říjen je 7-18:00,

listopad a prosinec je 7-16:30.

Vstupné: ZTP 0 Kč, ZTP/P 0 Kč, doprovod 0 Kč.

Trasa:

Vlakem: Vlevo od hlavního východu z haly, hlavního vlakového nádraží Olomouc se nachází stanoviště tramvají s ozvučeným panelem – ovládání VPN. Pojedete tramvají č. 2,3, 4 nebo 6 směr centrum. Vystoupíte na zastávce „U Svatého Mořice a přejdete přes koleje na protější chodník. Zde se vydáte vpravo, podél levé vodící linie budov. Po několika metrech odbočíte vlevo kolem rohu budovy a po cca 5 metrech odbočíte vpravo, přejdete silnici a dál budete pokračovat v přímém směru podél levé strany budovy, již členité stěny Chrámu sv. Mořice. Tudy po cca 20 metrech, dojdete k bočnímu vchodu do chrámu, který se nachází opět vlevo. Je třeba vystoupat 4 schody nahoru a otevřít pravé křídlo dvoukřídlých těžkých zdobených vrat.V době rekonstrukce hlavního vchodu a průčelí se pro vstup na prohlídky používá tento, boční vchod.

Autobusem: Po projití podchodu a přejití tramvajových kolejí, pojedete ze zastávky Autobusové nádraží, podchod, tramvají č. 4 směr centrum. Vystoupíte na zastávce U Svatého Mořice a přejdete přes koleje na protější chodník. Zde se vydáte vpravo, podél levé vodící linie budov. Po několika metrech odbočíte vlevo kolem rohu budovy a po cca 5 metrech odbočíte vpravo, přejdete silnici a dál budete pokračovat v přímém směru podél levé strany budovy, již členité stěny Chrámu sv. Mořice. Tudy po cca 20 metrech, dojdete k bočnímu vchodu do chrámu, který se nachází opět vlevo. Je třeba vystoupat 4 schody nahoru a otevřít pravé křídlo dvoukřídlých těžkých zdobených vrat.V době rekonstrukce hlavního vchodu a průčelí se pro vstup na prohlídky používá tento, boční vchod.

V Olomouci průběžně probíhají opravy komunikací. Je proto vhodné si před plánovanou cestou vyhledat spojení.

web objektu:

Chrám sv.Mořice

web s informacemi o objektu:

Chrám sv.Mořice na Wikipedii

Přístupnost webu je prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost vyhovující.

Poznámka:

Do objektu může vodicí pes.

WC pro návštěvníky pouze výjimečně v rámci komentované prohlídky.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Audio pozvánka Chrám svatého Mořice