Olomouc, Arcidiecézní muzeum

Publikováno 12.02.2019 10:51 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Olomouc, Arcidiecézní muzeum

Aktualizováno: 24.1.2024

Lokalita:  mapa  

Arcidiecézní muzeum se nachází v Olomouci na Václavském náměstí, v blízkosti tramvajové zastávky U Dómu.    

Možnosti prohlídky:

Komentované prohlídky muzea s průvodcem nejsou běžnou součástí nabídky, ale pro objednané skupiny je možné je zajistit u muzejních lektorů. Konkrétní prohlídková trasa záleží vždy na dohodě s lektory – v Arcidiecézním muzeu jsou průběžně krátkodobé výstavy, stálá expozice tisíciletého vývoje duchovní kultury na Moravě a expozice mapující osídlení zdejšího Svatováclavského návrší. V turistické sezoně je otevřen i románský Zdíkův palác.

Využít lze také prostor pro tvořivé aktivity návštěvníků (pro nevidomé pouze s doprovodem). Ve stálé expozici „Zde se nacházíte“ jsou bronzové haptické modely Svatováclavského návrší ze tří historických etap: pravěk, středověk, novověk (z období baroka). K dispozici je také hlasový průvodce pro chytré mobilní telefony, tablety a podobná zařízení – pro využití hlasového průvodce je zde možnost zapůjčení muzejního tabletu. V nabídce jazyků hlasového průvodce je čeština, angličtina, němčina, ruština, polština, čínština a korejština.

Součástí prohlídkových tras je také románský palác biskupa Zdíka, který je však otevřen jen v turistické sezoně od dubna do září.

Objednávání: 

Komentované prohlídky a doprovodné programy jsou pouze na objednávku u vedoucího edukačního oddělení Mgr. Marka Šobáně, Ph.D., nebo Mgr. Hany Lamatové.

Kontakt: 

tel.: 770 147 526, 585 514 174, soban@muo.cz  lamatova@muo.cz

Otevírací doba:

út-ne: 10-18 hodin (v pondělí zavřeno)

Vstupné

  • Stálé expozice: 150 Kč, snížené (včetně ZTP a ZTP/P) 90 Kč.
  • Zdíkův palác: 80 Kč, snížené 50 Kč.
  • Galerie (krátkodobé výstavy): 80 Kč, snížené 50 Kč.
  • Komplet: 250 Kč, snížené 150 Kč.

Doprovod pro ZTP/P má vstup zdarma.

Vstupné na webu muzea zde.

Trasa:

Vlakem: Před vlakovým nádražím jsou stanoviště tramvají s ozvučeným panelem – ovládání VPN. Pojedete tramvají č. 2, 4 nebo 6 směr centrum a vystoupíte na zastávce U Dómu. Dále budete pokračovat několik metrů ve směru jízdy a hned zahnete podél rohu budovy vpravo a podél ní budete pokračovat rovnou ulicí do mírného stoupání. Na konci budete pokračovat přímým směrem a pak vpravo podél vlnící se linie tráva asfalt a zídky muzea. Tudy přijdete k otevřené bráně do nádvoří muzea na Václavském náměstí. Na protější straně Čestného nádvoří, které projdete přímým směrem, se nachází hlavní vchod do muzea. V případě komentované prohlídky vás dle domluvy může u brány nebo u vchodu čekat průvodce.

Autobusem: Po projití podchodu a přejití tramvajových kolejí v přímém směru pojedete ze zastávky Autobusové nádraží, podchod tramvají č. 4 směr centrum a vystoupíte na zastávce U Dómu. Dále budete pokračovat několik metrů ve směru jízdy a hned zahnete podél rohu budovy vpravo a podél ní budete pokračovat rovnou ulicí do mírného stoupání. No konci budete pokračovat přímým směrem, a pak vpravo podél vlnící se linie tráva asfalt a zídky muzea. Tudy přijdete k otevřené bráně do nádvoří muzea na Václavském náměstí. Na protější straně Čestného nádvoří, které projdete přímým směrem, se nachází hlavní vchod do muzea. V případě komentované prohlídky vás dle domluvy může u brány nebo u vchodu čekat průvodce.

V Olomouci průběžně probíhají opravy komunikací. Je proto vhodné si před plánovanou cestou vyhledat spojení.

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých

Arcidiecézní muzeum sídlí v místě bývalého Přemyslovského hradu na Svatováclavském návrší,v těsném sousedství s Katedrálou svatého Václava. Tvoří jej komplex vzájemně propojených historických budov: na západní straně je to někdejší kapitulní děkanství, ve střední části bývalé purkrabství, na nějž navazuje gotický Nový hrádek s okrouhlou obrannou věží, v jejíž horní části je kaple svaté Barbory. Na východní straně je pak románsko-gotický Zdíkův palác s kostelem svaté Anny.

Do Arcidiecézního muzea se vstupuje hlavní branou z Václavského náměstí, v přímém směru projdete Čestným nádvořím až ke vstupním dveřím do budovy muzea. V interiéru jsou označeny schody, výtahy a WC. Přítomné kustodky jsou vždy návštěvníkům k dispozici.

Arcidiecézní muzeum Olomouc je první památkou v České republice, která získala prestižní označení „Evropské dědictví“.

Web objektu: Arcidiecézní muzeum

web s informacemi o objektu:  Arcidiecézní muzeum na Wikipedii

Přístupnost webových stránek prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující. 

Poznámka:  

Do muzea může vodicí pes. Při objednávání je třeba jeho přítomnost oznámit.

WC je přístupné v době návštěvy muzea v přízemí a v prvním patře. S navigací pomohou kustodi.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Provozovatelem Arcidiecézního muzea je Muzeum umění Olomouc, majitelem objektu je Metropolitní kapitula u sv. Václava v Olomouci.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Arcidiecézní muzeum Olomouc audio pozvánka