Olomouc, Arcibiskupský palác

Publikováno 14.02.2019 13:53 Hejčová Alena


Obrázek

Památka k návštěvě:

Olomouc, Arcibiskupský palác

Aktualizováno: 27. 4. 2022

Lokalita:  mapa 

Arcibiskupský palác se nachází v Olomouci, na Biskupském náměstí č. 9, cca 3 minuty pěší chůze od tramvajové zastávky U Dómu.

Možnosti prohlídky:

Při komentované a současně haptické prohlídce s vyškoleným průvodcem se seznámíte s bohatou historií i současností tohoto živoucího sídla arcibiskupů, kde také pobývaly i významné osobnosti, jako Marie Terezie nebo papež Jan Pavel II. Nejdříve si hapticky prohlédnete reliéf průčelí rezidence v publikaci o paláci v Braillově písmu a zvětšeném černotisku, a poté vystoupáte po vstupním schodišti se dvěma mramorovými lvy do prvního patra, ve kterém navštívíte reprezentační a funkční prostory, kterými jsou Prečanova knihovna s množstvím knih ve vyřezávaném dřevěném nábytku, Slavnostní sál se 185 židlemi, z nichž je asi třetina původní se zlacením, Trůnní sál, který je významný svou historickou událostí. V roce 1848 zde nastoupil na Rakouský trůn František Josef I. Zlatý salonek s brokátovými tapetami a zdobenou kovanou mříží, dále masivní dvoumetrová zeď, ve které je schovaná malá kaple, která sloužila pro soukromé modlitby. Červený salonek s originální štukovou výzdobou, křišťálovými lustry a míšeňským porcelánem. Zelený salonek s různými soškami, z nich například dílo Julia Pelikána představující dlaň s dítětem a Rokokový kabinet. Během trasy je k dispozici mnoho haptických předmětů, intarzovaný a vyřezávaný nábytek, části výzdoby, kožešiny a sošky.

Objednávání:

Speciální haptickou trasu je třeba vždy předem rezervovat z důvodu delší časové náročnosti, lépe pro menší skupiny. Povinností prohlídky jsou bílé rukavice, které jsou k zapůjčení u pokladny. Prohlídku je též nutno absolvovat v zapůjčených pantoflích z důvodu ochrany původních intarzovaných dřevěných podlah.  

Kontakt: tel.: 587 405 421 email.  prohlidkypalace@ado.cz

Otevírací doba:

Sezóna: v dubnu a říjnu 10:00 – 17:00 je otevřeno pouze v sobotu a ve státní svátky (správa může návštěvní dobu upravit podle provozní situace), od května do září 10:00 až 17:00 pondělí až sobota a státní svátky. Poslední výprava hodinu před koncem návštěvní doby. Nádvoří je přístupné jen v návštěvní době od května do září pondělí až sobota. Je třeba sledovat aktuální otevírací dobu. Změny mohou nastat z důvodu konání akcí jiných subjektů v prostorách paláce.

Mimo sezónu, to je v dubnu a říjnu od pondělí do pátku, a od listopadu do března od pondělí do soboty, je návštěva možná jen pro předem ohlášené a informačním centrem Arcibiskupského paláce potvrzené výpravy.

Vstupné: ZTP 80 Kč, ZTP/P 80 Kč, doprovod má volný vstup, plné 120 Kč, snížené 80 Kč.

Trasa:

Vlakem. Před vlakovým nádražím se nachází stanoviště tramvají s ozvučeným panelem – ovládání VPN. Pojedete tramvají č. 2, 4 nebo 6 směr centrum a vystoupíte na zastávce U Dómu. Zde kolmo přejdete přes dvoje tramvajové koleje a budete pokračovat ve směru jízdy podél levé strany budov. Na rohu odbočíte opět vlevo a půjdete podél budov do mírného kopce ulicí Wurmova. Po cca 100 metrech se po levé straně nachází vchod do Arcibiskupského paláce. Za vstupními vraty půjdete průjezdem podél pravé stěny, na jehož konci je vchod do pokladny a informačního centra. 

Autobusem. Po projití podchodu a přejití tramvajových kolejí v přímém směru pojedete ze zastávky Autobusové nádraží, podchod tramvají č. 4 směr centrum a vystoupíte na zastávce U Dómu. Zde kolmo přejdete přes dvoje tramvajové koleje a budete pokračovat ve směru jízdy podél levé strany budov. Na rohu odbočíte opět vlevo a půjdete podél budov do mírného kopce ulicí Wurmova. Po cca 100 metrech se po levé straně nachází vchod do Arcibiskupského paláce. Za vstupními vraty půjdete průjezdem podél pravé stěny, na jehož konci je vchod do pokladny a informačního centra. 

V Olomouci průběžně probíhají opravy komunikací. Je proto vhodné si před plánovanou cestou Vyhledat spojení

Poloha a přístup k objektu a orientace v něm – pro lepší představu nevidomých

Arcibiskupský palác se nachází na Biskupském náměstí v Olomouci, v blízkosti tramvajové zastávky U Dómu. Arcibiskupská rezidence je muzeem a zároveň živým sídlem olomouckých arcibiskupů. Je nejrozsáhlejším rezidenčním objektem v historickém jádru města Olomouce, který je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Dvoupatrová budova paláce s bohatě zdobeným neobarokním průčelím a trojicí barokních portálů je uspořádána kolem dvou uzavřených nádvoří. V prvním patře paláce se dochovalo několik reprezentačních sálů s bohatou uměleckou výzdobou rokokovou, empirovou i neobarokní a také dobový mobiliář.

Celý Palác je bezbariérový. Za dřevěnými vstupními dveřmi je uzavřený klenutý průjezd do nádvoří, na jehož konci vpravo se nachází vstup do informačního centra a pokladny. Dále v přímém směru je ještě čekárna s možností občerstvení z automatu na nápoje a WC. Zde si návštěvníky vyzvedne průvodce.

Web objektu: Arcibiskupský palác

Web s informacemi o objektu:  Arcibiskupský palác na Wikipedii

Přístupnost stránek prověřena programem JAWS a NVDA. Přístupnost je vyhovující. 

Poznámka: 

Do Arcibiskupského paláce vodící psi nesmí z důvodu ochrany původních intarzovaných dřevěných  podlah.

WC je bezbariérové, přístupné v době návštěvní doby paláce. Je umístěno v přímém směru za pokladnou a vrátnicí vlevo v čekárně. Zde je též možnost občerstvení z automatu na nápoje a také si zde návštěvníky vyzvedává průvodce.

Prohlídku paláce je nutno absolvovat v bílých rukavicích a zámeckých pantoflích z důvodu ochrany původního mobiliáře a intarzovaných podlah.

V audio pozvánce je původní vstupné, aktuální viz výše.

Informace jsou platné k datu aktualizace.

Fotogalerie: Zonerama

Audio pozvánka k přímému poslechu i ke stažení v Mp3


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Arcibiskupský palác Olomouc audiopozvánka


SPUSTIT/STÁHNOUT | Arcibiskupský palác Olomouc audiopozvánka - rozšířená