Ohlédnutí za výstavou

Publikováno 04.09.2023 10:50 Odbočka Bruntál


V období letních prázdnin od 1.7.2023 do 31.8.2023 se v rámci 29. ročníků festivalu Dnů umění nevidomých konala vernisáž a výstava obrazů zrakově postižené malířky Zlaty Zumrové pod názvem "Putování do vnitřního vesmíru".

Malířka se v průběhu své tvůrčí činnosti postupně věnovala figurální i abstraktní malbě, používala techniky jako olej, tempera, pastel, tuš nebo fix. Od 90. let se věnuje osobité tvorbě janter a mandal.

Jantra je geometricky řešený útvar, který v mnoha rysech připomíná mandalu. Hlavní rozdíl je ve způsobu použití. Na rozdíl od mandaly je jantra určená k opakovanému používání například jako prostředek k léčení, harmonizaci organismu, k určitému druhu meditací apod.

Souběžně maluje také obrazy inspirované přírodou, pro něž si jako výtvarnou techniku zvolila olejový pastel.

Ve spolupráci s Bruntálským zámkem byla výstava umístěna do RYTÍŘSKÉHO SÁLU ten je nejkrásnější místností bruntálského zámku. Je barokně vyzdobený, stěny jsou zdobeny nástěnnými malbami. Dominantou sálu jsou nádherná kachlová kamna, místnost je osvětlena 7 honosnými lustry. Jedná se o tzv. slezský křišťál, sklo s příměsí cínu, vyrobený byl v městě Jeseník.

Pokud si návštěvník zámku zakoupil vstupenku na hlavní okruh měl možnost výstavu v rámci prohlídky navštívit bylo jich obdivuhodných 7 000, dle ohlasů měla výstava velký úspěch.  Všichni obdivovali zručnost a krásu maleb a barev, která i přes zrakovou vadu je obdivuhodná a uvědomili si, jakou mají sami výhodu zdravých očí.

Závěrem předsedkyně spolku SONS Bruntál paní Eva Poppová děkuje Zlatě Zumrové za zapůjčení obrazů a možnosti je vystavovat v krásných prostorách. Všem návštěvníkům kteří výstavu v rámci prohlídky viděli.

Také paní ředitelce zámku Ing. Emě Havelkové za skvělou spolupráci. Za pomoc s instalací patří velké poděkování paní Janě Lesákové, která svým profesionálním přístupem vždy pomůže při každé akci, kterou pořádá OO SONS Bruntál v prostorách zámku .

Co napsat závěrem bylo to krásné letní období a již se těšíme na další ročník  festivalu.