Ohlédnutí za výletem do Valašského Meziříčí

Publikováno 01.08.2022 14:24 Odbočka Přerov


Obrázek

Se zájemci o celodenní výlet jsme se sešli 28. 7. v 8 hodin u pokladen přerovského vlakového nádraží. Při zakupování jízdenek pracovnice a dobrovolníci asistovali, dopomohli při nástupu do vlaku a během výletu, kde bylo potřeba. Odjeli jsme do Valašského Meziříčí. Od vlakového nádraží jsme se pěšky přesunuli k zámku, kde nás čekala olomoucká odbočka, aby se k programu dne připojila. Společně s průvodcem jsme prošli zámkem. Zámecká expozice nabízí prohlídku zámeckých pokojů, ale také historickou výstavu, věnovanou počátkům města a rodu Žerotínů. Součástí prohlídky je i nově zrekonstruovaná barokní kaple s nádhernou výmalbou. Pro nevidomé jsme měli přichystané rukavičky, aby mohli osahat interiér.

Po prohlídce zámku jsme se přesunuli do nedalekého Muzea gobelínů, Moravské gobelínové manufaktury. Mezi nejslavnější díla gobelínky patří opona Národního divadla v Praze. Při exkurzi jsme si mohli prohlédnout tkalcovské vybavení z přelomu 19. a 20. století, hotové obrovské gobelíny, různé návrhy vzorů a také krásný historický nábytek. Prohlídka končila v kavárně, kde jsme si každý zakoupili nápoje k podpoření dílny. Uživatelé SONS vedli přátelské rozhovory.

Po občerstvení jsme se přemístili do centra města, kde se po menších skupinkách prohlédlo město s obchůdky, cukrárnou, kavárnami aj. Zvolili jsme místo, odkud společně odejdeme zpět na nádraží. Vše vyšlo podle plánu. I vlakové spojení bylo bezproblémové. Vrátili jsme se zpět do Přerova a Olomouce, obohaceni o nové zážitky.

Během poznávacího výletu si uživatelé zvyšovali fyzickou kondici, procvičili orientaci v terénu, samostatnost u nakupování, nabyli nové informace, mohli prožít den v kolektivu. Celkově jsme zkonstatovali, že se den vydařil a budeme dále organizovat výlety v podobném duchu.

K. H.


Obrázky