Ohlédnutí za prázdninami

Publikováno 07.09.2021 15:43 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

 

 

Ohlédnutí za prázdninami

 

Prázdniny opět skončily na náš vkus až moc rychle a nám teď nezbývá nic jiného, než si zrekapitulovat akce, které obsahoval náš letní program. Podívali jsme se na spoustu zajímavých míst, rozšiřovali si přehled, dozvídali jsme se nové informace, zaměstnávali ruce při tvořivé činnosti a trávili čas v příjemném kolektivu.

První akcí, která v rámci letního programu proběhla, byl rekondiční cyklopobyt s tandemovými koly. Letošní, již 18. ročník se udál v Pardubicích a jeho blízkém okolí. Kromě toho, že jsme zajížděli nová kola, jsme navštívili spoustu krásných míst a zažili mnoho úžasných zážitků. Po tamějších upravených cyklostezkách jsme najezdili přes 200 kilometrů a z tohoto výkonu máme obrovskou radost. Na týden plný fyzické zátěže, nových dobrodružství a legrace budeme hodně dlouho vzpomínat.

Po návratu z Pardubic následoval koncert cimbálové muziky Falešnica, který byl zrealizován hned ke dvěma příležitostem. Jednou byl festival Dny umění nevidomých a tou druhou oslava výročí založení organizace SONS. Sešli jsme se na dvoře Městské knihovny T. G. Masaryka a společně si poslechli písničky ze Slovácka. Hudba z jižní Moravy má holt své kouzlo a na kladné odezvy jsme nemuseli dlouho čekat. 

Poté na řadu přišla nenáročná procházka s paní Daňkovou po Velkých Losinách spojená s povídáním o historii. Naše skupinka si v klidu a pohodě prošla okolí lázeňského parku a odnesla si i nové poznatky. Vycházku jsme zakončili v místní cukrárně a spokojeni se vrátili zpět do Šumperka.

Čas od času je dobré zklidnit myšlenky, pročistit hlavu a uvolnit tělo. Proto jsme další aktivitu zrealizovali v Solné jeskyni na šumperském Majáku. Chvilka celkového uvolnění nám všem dodala novou sílu, která je důležitá na zvládání každodenních situací.

Sbírkové skleníky, které jsou součástí Smetanových sadů v Olomouci, nabízejí milovníkům rostlin parádní podívanou. Díky výkladu průvodce jsme si návštěvu mohli užít i my. Postupně jsme procházeli palmovým, kaktusovým, tropickým a subtropickým skleníkem a dozvídali se spoustu nového o exotických zástupcích rostlinné říše, kaktusech, sukulentech, bavlníku, rýži a mnoha dalších. Nestačili jsme se divit, co všechno nevíme… Komentovaná prohlídka stála za to a výletu do Olomouce nelitujeme.

         A abychom vás, naše členy, o prázdninách jak se patří zabavili, rozhodli jsme se kromě výletů, procházek, exkurzí... uspořádat setkání u relaxačního bubnování. K tomu jsme pro zpestření chtěli opékat špekáčky, a tak se hledalo vhodné místo. Nakonec jsme se sešli na zahradě sociálního centra Pomněnka  a  společně s tamějšími klienty jsme si udělali krásný den.

   Jeden den jsme věnovali osvětě. Na odbočku k nám zavítaly děti z příměstského tábora, aby se dozvěděly něco o životě lidí, co mají těžkou vadu zraku. Společně jsme si popovídali o tom, jak poznají nevidomého člověka, jak se dají za využití různých pomůcek zvládat každodenní činnosti, jak mohou lidé bez zraku číst, sportovat a věnovat se svým koníčkům. Co šlo, si na vlastní kůži sami vyzkoušeli s klapkami na očích. Všichni si mohli udělat obrázek o tom, jak náročné je žít bez jednoho z nejdůležitějších smyslů.

Dále jsme využili slunečného počasí a navštívili zámecký resort v Sobotíně. Zaplavali jsme si v menším bazénku, zrelaxovali ve vířivce a v super společnosti poseděli u osvěžující limonády. Holt, není nad to strávit teplý letní  den v blízkosti vody.

 A jak se říká, život je třeba si někdy pořádně osladit. Tímto heslem jsme se řídili, když jsme vlakem zamířili do rodinné čokoládovny v Troubelicích. Tady naši skupinku přivítala velmi milá paní, která ze srdce povídala o procesu ruční výroby čokolády. Její poutavé vyprávění bylo doplněno o ochutnávku kakaových bobů z Ekvádoru a následně hotových produktů. Právě na to se naše mlsné jazýčky opravdu těšily. Na své si tu přišli jak slabozrací a nevidomí členové, tak jejich průvodci a děti. Čokoláda je prostě čokoláda. Co si budeme povídat, že?

Velký význam má i kreativní činnost. Kromě toho, že se lidé sejdou, vzájemně si popovídají, si navíc procvičí jemnou motoriku, zlepší soustředění a zdokonalí ostatní smysly. Takové tvoření z korálků je na to to pravé ořechové. Pustili jsme se tedy do výroby korálkových náramků a šlo nám to hezky od ruky. Vznikaly náramky nejrůznějších stylů a barevných kombinací. A jelikož je období prázdnin, tvoření se zúčastnily i děti a bylo hned veseleji. I ony předvedly, co umí a námi dospělými se nenechaly zahanbit.  Nově otevřené sklárenské muzeum v Rapotíně vypráví o časech, kdy vzkvétal sklárenský průmysl. Zvědavost nám nedala a na konci srpna jsme sem zamířili, abychom do tohoto světa nahlédli. K vidění tu byly typické výrobky s foukaného, ohýbaného a tvrzeného skla, sklo ručně malované a jinak dekorované. Samozřejmě to nebylo všechno. Muzeum nabízí mnohem více...

To, co někteří neukoukali očima, doplnil výklad jednoho z tehdejších zaměstnanců skláren, což naši návštěvu patřičně okořenilo.

Jednou z posledních letních aktivit, kterou jsme pro naše členy připravili, byl výlet do menší rodinné zoo v Horní Lipové. Počasí nám sice ten den nepřálo, ale to nikoho neodradilo a užívali jsme si pobyt na čerstvém vzduchu plnými doušky. Na místě jsme si pohladili kamarádské papoušky, zhlédli tygry a pumy, želvy, lamy, opičky a klokany. Z kontaktu se zvířátky měli radost všichni, hlavně děti, které jsme si vzali na výlet s sebou.

Prázdniny jsme zakončili setkáním u stolních her, které jsou přizpůsobené tak, aby je bez potíží mohli hrát špatně vidící lidé a nevidomí. Sešlo se nás v klubovně sice jen pár, ale zato se spoustou nadšení a plní očekávání, jak to půjde. Vysvětlili jsme si a názorně ukázali, jak se hraje například Quardo, Boj na mostě či známá klasika Člověče, nezlob se! Když jsme začínali hrát, netušili jsme, jaká to může být legrace.

A letní program aktivit je za námi. Od září se opět můžete těšit na pravidelně probíhající kluby a kroužky, jejichž náplň pro vás rádi připravujeme. Věříme, že se na nich budeme společně setkávat a zažívat hezké chvilky.


Obrázky