Odpolední výlet do Tršic

Publikováno 02.10.2019 15:24 Odbočka Olomouc


Obrázek

Dlouholetá členka OO SONS Olomouc a také členka Oblastní rady odbočky, paní Taťána Grolichová, pozvala naše těžce ZP uživatele a jejich průvodce na návštěvu do Tršic, kde má se svým  manželem panem Stanislavem Grolichem útulné bydlení i se sbírkou veteránů pana Grolicha. A tak jsme 19. září manžele Grolichovy moc rádi navštívili.

Paní Táňa nám přišla naproti už na zastávku autobusu v Tršicích, na kterou jsme přijeli, a navrhla nám procházku, během které nám o této obci pověděla několik zajímavostí. Vydali jsme se do mírného kopce k místnímu zámku. Cestou jsme pozdravili velkou sochu žáby, dominantu opraveného náměstí nedaleko kostela. Tuto tři metry vysokou a asi 10 tun těžkou sochu vytvořil v roce 2009 známý sochař Michal Olšiak, jehož sochy jsou rozmístěny po celé republice. Žábu mají Tršice i ve znaku jako poctu bývalému majiteli panství Jiřímu Žabkovi z Limberka. Naši výletníci si žábu zblízka prohlédli a mohli ji i pohladit. Poté jsme se za příjemného počasí prošli zahradou zámku a kolem rybníka k domu manželů Grolichových. Poklidným tempem jsme se k němu s úsměvem přibližovali a to už nás troubením na klakson v malé béžové aerovce (Aero 500) vítal i pan Standa. Pozval nás do garáže, ve které je větší část jeho sbírky vystavena a nadšeně nám o svých veteránech vyprávěl. Je vidět, že jsou jeho srdcová záležitost! Samozřejmě jsme měli možnost si je nejen fotit, ale také prohlížet hmatem, posadit se do nich a ptát se na všechno, co nás o nich zajímalo. Po prohlídce exponátů v garáži jsme se přesunuli o kousek níž ke druhému vchodu do domu a u něj stál žlutý veterán Aero 30. Je to první exponát ve sbírce pana Standy, o to je pro něj cennější. Během dalšího povídání pana Grolicha nás paní Táňa přišla pozdravit v dobových šatech, ve kterých jí to náramně slušelo!

Naše návštěva prohlídkou veteránů neskončila, protože jsme byli pozvaní také k příjemnému posezení na terase domku manželů Grolichových. Ochutnali jsme zde například výborné koláče, které pro nás paní Táňa napekla a pan Standa nám při tom povídal i o dalších skvostech, které má ve svých sbírkách – například starých jízdních kolech, která jsme právě pod přístřeškem na terase mohli obdivovat.

Odpoledne v Tršicích pro nás bylo velice příjemné nejen díky tomu, že jsme se dozvěděli plno zajímavých informací, ale hlavně díky příjemným hostitelům a možnosti si spolu popovídat. Manželům Grolichovým za jejich pozvání velice děkujeme!

Klára Kočí


Obrázky