Odbočka Šumperk navštívila Prahu

Publikováno 15.08.2022 14:41 Odbočka Šumperk


Obrázek

 

ODBOČKA ŠUMPERK NAVŠTÍVILA PRAHU

 

         První den jsme si prošli horní část Václavského náměstí, kde jsem naše členy upozornil na naše hlavní sídlo v Krakovské ulici. V suterénu pasáže Světozor jsme si dali na pražské poměry velmi vydatný a levný oběd, a tak jsme se tam vrátili na oběd i druhý den.  Poté jsme se přesunuli do přístaviště Na Františku, kde jsme se nalodili na parník. Naše hodinová plavba směřovala od Štefánikova mostu ke Karlovu a zpět s nahraným komentářem památek u obou břehů Vltavy. Na zpáteční plavbě jsme se zaposlouchali do libozvučných tónů Smetanovy Vltavy. Odpolední program pokračoval návštěvou židovské čtvrti, Pařížské ulice a Staroměstského náměstí, kde jsme obdivovali obnovený Mariánský sloup a zrestaurovaný orloj. Večer již patřil kultuře, a to Čermák – Staněk stand-up comedy: Boomer Hooligans na zahradě Werichovy vily na pražské Kampě. Vystoupení si ovšem více užívala mladší generace, ke které to bylo směřované.

         Druhý den nás čekala komentovaná prohlídka výstavy „Když hvězdy září“ v Nové budově Národního muzea – bývalého Federálního shromáždění. Mladá slečna nás seznámila s osobnostmi české Thálie od 19. století, tedy celebritami divadelní a později i filmové tvorby. Nejvíce byla řeč o Olze Scheinpflugové, ženě Karla Čapka a jejich soužití i přes výslovný nesouhlas Čapkových rodičů. Následoval velmi zajímavý přesun novým podzemním tunelem s projekcí historických milníků po celé délce tunelu do Historické budovy Národního muzea. Naše kroky směřovaly do zrekonstruované kupole muzea s nádherným výhledem na Prahu. Poté jsme sjeli do 1. patra a obdivovali historický pantheon a mineralogické sbírky, zejména luminiscenční (ve tmě svítící) minerály. V odpoledních hodinách jsme si odpočinuli v petřínských sadech, kam jsme vyjeli pozemní lanovkou. Někteří si zašli do zrcadlového bludiště, které svými zakřivenými zrcadly vzbudilo mnoho smíchu. Naše putování po Praze jsme zakončili návštěvou kavárny s cukrárnou na Vinohradské třídě, kde jsme si navzájem sdíleli svoje dojmy a zážitky.

         Výlet se po všech stránkách, včetně velmi příjemného počasí vydařil. Už nyní se těšíme na další, možná i vícedenní pobyt v našem nejhezčím velkoměstě, který plánujeme na červen 2023. Prozradíme, že to bude spojeno i s návštěvou našeho hlavního sídla SONS v Krakovské ulici a také s gastronomickými zážitky v tržnici SAPA, na kterou si vyhradíme celý den.

        

 

 

 

 

 


Obrázky