Nové výzvy kosmonautiky - zpátky na Měsíc!

Publikováno 05.06.2022 11:31 Odbočka Jičín


Obrázek

Nové výzvy kosmonautiky

Aneb Zpět na měsíc

 

     A je to tu zas a my se můžeme s naším oblíbeným hostem Milanem Halouskem opět vydat do vesmíru. Tentokrát se vydáme vpřed do budoucnosti vizí našich vesmírných dobyvatelů.

     Pro naše členy přivezl na ukázku novou publikaci v Braillově písmu O Gagarinovi a plastické modely - bustu Gagarina, model kabiny raketoplánu a plastickou mapu světa. Tuto publikaci a plastické modely připravili ve spolupráci s Nadací České rozhlasu – projektem Světluška a chystají pro nevidomé plastickou mapu hvězdné soustavy.

     Svět dobývání vesmíru se v posledních letech rapidně mění. Především se objevují dobyvatelé z řad soukromníků. Známé společnosti jako je např. Space X a Starship posunuly dostupnost hranice vesmíru blíže k běžným lidem a projekt vesmírného hotelu připojeného k mezinárodní stanici posune rozvoj v budoucí vesmírném turismu. Ceny letu na oběžnou dráhu se snížily a mnoho vědeckých týmů, tak využívá možností, provádět výzkum na oběžné dráze v prostředí vesmíru. Jejich služeb využívají státy s vesmírným programem. Tyto soukromé společnosti tak mohou zajišťovat zásobování stanic na oběžné dráze.  

     A co se chystá na mezinárodní stanici? Jak už někteří z nás zaslechli z médií, současný konflikt na Ukrajině narušil spolupráci na mezinárodní stanici. Mezinárodní stanice se skládá z ruské a americko-evropské části. Prezident Putin vydal požadavek na odpojení ruské části od stanice. Tomuto rozhodnutí se ale ruští vědci z oboru kosmonautiky brání. Ruská část stanice je energeticky závislá na americko-evropské části. Naopak Rusové zajišťuje vystoupání stanice na hranici 400 km. Stanice nesetrvává ve stejné výšce, ale postupně zpomaluje a klesá. V roce 2024 bude provoz mezinárodní stanice ukončen a navedena na naši planetu shoří v atmosféře.

     Americký vesmírný program se věnuje myšlence v budoucnu navštívit Mars, ale to jsou plány, které se dočkají realizace až okolo roku 2050. Bližší cíl americké NASA je program Artemis, návrat na měsíc plánovaný na rok 2024. To byl rok určený prezidentem Donaldem Trumpem. Cílem mise bude zkoumání nejstudenější oblasti na Měsíci, kde by se údajně měli nacházet pozůstatky z období vzniku naší planety. Součásti projektu by měla být stanice umožňující doplnit palivo na cestě k Marsu a tím zkrátit o něco málo dobu letu k Marsu.

     Jsme velmi napjatí, kam se v budoucnu kosmonautika posune a těšíme se na další setkání s panem Halouskem. 


Mp3


SPUSTIT/STÁHNOUT | Milan Halousek - Zpátky na měsíc 1:16:51